NASA’DAKİ GURURUMUZ: FERYAL ÖZEL

2
2.250 Okunma

Bu videomuzda sizleri, düzenli olarak paylaşacağımız Teknoloji ve Bilime Yön Veren Kadınlar serimizdeki ilk konuğumuz Feryal Özel ile tanıştırıyoruz.

http://https://youtu.be/-RJXekHvtH4

İstanbul’da başlayıp Amerika’ya  hatta Amerika’yı da aşıp göklere kadar giden bi yol düşünün.

Göklere derken betimleme yapmıyorum. Gerçekten bu yolun bir ucu göklere, sonsuz evrene dayanıyor. İşte bu yolu açan ve kendi açtığı yolda azimle yürüyen, çoğunuzun adını bile hiç duymadığı NASA’ daki tek Türk ve en zeki kadın ünvanına sahip Prof. Dr. Feryal Özel’i ekranlaranıza getiriyoruz.

Doktor anne ve babadan dünyaya gelen Feryal Özel, 1975 yılında İstanbul‘da doğdu. Henüz 3.sınıftayken  ailesinin hediye ettiği bir bilim ansiklopedisini okuyup öğrendiklerinin yanında daha da merakla dolmuştu. Öğrenmeyi sevmişti ve asla bırakmadı. Üsküdar Amerikan Lisesi‘ne giden Feryal Özel’in gelecekte dünyanın en zekilerinden oluşan ve içlerinde Albert Einstein, John Nash gibi isimlerin de bulunduğu 20 kişilik bir listeye adını yazdıracağından kimsenin haberi yoktu. Lisenin ardından Columbia Üniversitesini burslu kazandı.Burada çift anadal yaparak hem Fizik hem de Uygulamalı Matematik bölümlerinden yüksek onur derecesiyle mezun oldu. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da “Niels Bohr Institute”de fizik üzerine yüksek lisansını yapan Feryal Özel, yüksek lisansın ardından Amerika’ya dönerek Harvard Üniversitesi’nin doktora programına kabul edildi. Bu yıllarda kendisi gibi bir astrofizikçi olan, Yunan asıllı Dimitros Psaltis ile evlendi.  2002 yılında astrofizik üzerine doktorasını tamamlayan Feryal Özel, 2003 yılında Büyük Fikirleradı altında dünyanın en zeki insanlarından oluşan listeye girdi.

Stephen Hawking ile aynı alanda çalışıyor

Tamam iyi güzel ama bu kadın tam olarak ne yapıyor diyorsanız hemen özetleyelim. ”Evrenin gizemlerini keşfetmek, bana haz veriyor. işte bu cümlesi aslında her şeyi özetliyor. Yüksek manyetik alanda nötron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını yaptığı teziyle ilk kez adını duyurdu. Nasa tarafından Hubble Ödülü’ne layık görüldü ve Hubble kadrosuna alındı. Stephen Hawking ile aynı alanda çalışan Feryal Özel, alanında o kadar başarılı bir isim ki NASA’nın evrendeki gözü ona emanet edilmiş durumda. 2020 yılında hayata geçecek olan Uzay Teleskopu projesini yürütüyor. Aynı zamanda Bir karadeliği görüntüleyeceğimiz Uzay Ufku Teleskopu projesini de yönetiyor. Bunların yanında da NASA’nın astrofizik aktivitelerine yön veren danışma kurulunda görev yapmakta. Bütün bu yaptıklarının yanında ailesine de büyük önem vermekte. Deniz ve Selin isminde ki kızları ve eşi  Dimitros ile mutlu bir hayata sahip. “Her zaman yapmam gerekenleri ve yapmak istediklerimi 24 saate sığdıramıyorum. Bazen ailemden ödün veriyorum gibi bir hisse kapılıyorum, bazen bilimden.” Diyor. Fakat kendisi gibi kızları da henüz küçük yaşlarında fiziğe merak salmış durumdalar.

Önümüzdeki yıllarda da Feryal ÖZEL’in başarılarını duymaya devam edeceğimize eminim. Kendisi şu anda NASA da yürüttüğü çalışmaların yanında Arizona Üniversitesi’nde astronomi ve fizik dersleri veriyor. Çocuklarının eğitimine de büyük bir özenle devam eden Feryal Özel’in size de bir mesajı var.

“Sevdiğiniz şeyin peşinden gidin ve onu yapın. Ama sadece sevmekle de olmuyor. Emek, disiplin, yılmamak en az yetenek kadar önemli. Önünüze çıkan ilk engelde pes etmeyin. Başarılı bilim insanlarının, iş insanlarının, sanatçıların, toplumları ileriye götüren politikacıların biyografilerini okuyun. Hepsinin önlerine ne kadar çok engel çıktığını ve yılmadan birer birer o engelleri aştığını göreceksiniz.”

2 YORUMLAR

  1. Ben boyle selerle gurur duymuyorum. Cunku kadin kapitalist bir amaci olan kuruma NASA ya hizmet veriyor. Onun yerine bilgisini insanlik icin dah guzel yerlerde kullanabilirdi. NASA yi ben insanlarin paralarini bos yere harcayan kurum, onun calisanlarini da kapital gereksiz bilim insanlari olarak goruyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz