Otomatik parlaklık özelliği nasıl çalışır?

0
944 Okunma
otomatik parlaklık

Akıllı telefonlarda hayatımızı kolaylaştıracak birçok özellik yer alıyor. Bu özelliklerden bazıları sonradan ekleyebileceğimiz yazılımsal özellikler; bazıları da akıllı telefonun kendi donanımındaki ayrıntılardan kaynaklanıyor. Aslında günlük hayatımızda farkında olmadan birçok özelliği kullanıyoruz. Sürekli ortam değiştirenlerin genellikle kullandığı otomatik parlaklık özelliği de bunlardan bir tanesi. Bulunduğunuz ortamın ışığına göre telefonun ekran ışığını otomatik açıp kapatan bu özellik; aslında akıllı cihazların içinde yer alan donanımsal bir ayrıntıdan kaynaklanıyor. Gelin birlikte özelliğin nasıl çalıştığına bakalım.

Otomatik parlaklık özelliğinin çalışma prensibi

otomatik parlaklık

İlk olarak mobil cihazlarda karşımıza çıkan bu özellik, tablet ve ardından bilgisayarlarda kullanılmaya başladı. Akıllı cihazlar genel olarak OLED ve LCD ekranlara sahiptir. Bu ekranların ortak görevi bir ışık doğrultusuyla size görüntü yansıtmaktır. Fakat bu ışık ayarının gereğinden düşük ya da yüksek olması görme kalitenize olumsuz etki edebilir. Karanlık bir ortamda daha kısık ışığı tercih ederken; aydınlık ortamlarda daha yüksek ışığa geçiş yaparız. Bu işlemi manuel yapmak yerine otomatik kullanmanızı sağlayan özelliğin adı otomatik parlaklık özelliğidir. Bu özellik aslında yıllardır akılı cihazların donanımda yer alıyor. Fakat bilgisayar gibi cihazlara son yıllarda geldi.

Araştırma sonuçlandı: İnsanlar gününün üçte birini mobil uygulamalara ayırıyor!

Ekranların içi sadece görüntü yansıtma araçlarıyla dolu değildir. Örneğin telefonlarda; hareket sensörü, yakınlık sensörü, ivmeölçer, jireskop ve ortam ışığı sensörü gibi birçok sensör yer alıyor. Aslında ekranlar ile ilgili özellikleri bu sensörler sayesinde kullanabiliyoruz. Ortam ışığı sensörü de bizim otomatik parlaklık özelliğimizin altında yatan donanımsal özelliklerden. Bu akıllı sensör sayesinde ortamın ışığı ölçümlenerek doğru ışık ayarı otomatik olarak ayarlanır. Bu yüzden siz kapalı bir ortamdan gün ışığına çıktığınızda telefonunuzun ekranında bir ışık artması yaşarsınız. Bu sensörler fotodedektör gibi çalışır. Bu dedektör bir tür fotoğraf makinesi gibidir ve sürekli olarak ortam ışığı ölçer.

İşte gün içinde sürekli ekran ışığı ayarı ile uğraşmanıza gerek kalmadan size en iyi konforu sunan otomatik parlaklık özelliği bu şekilde çalışıyor. Son yıllarda bu özellik Android tarafında yapay zeka ile birleşerek “Uyarlanabilir parlaklık” özelliğine dönüşerek kişisel tercihlerinizi de dikkate almaya başladı. Aynı zaman da iOS’larda yer alan renk sıcaklığı ölçümü de “True Tone” özelliğini beraberinde getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz