Spotify’ın yapay zeka tarafından üretilen on binlerce şarkıyı kaldırdığı bildirildi

0
78 Okunma

Financial Times’a göre Spotify, AI tarafından oluşturulan “on binlerce” şarkıyı sildi. Bunlar, AI şarkıları oluşturmaya ve ardından Spotify gibi akış hizmetlerinde para kazanmaya yardımcı olduğunu ilan eden Boomy adlı bir platformdan geliyor.

Toplamda, Boomy tarafından yüklenen şarkıların yaklaşık yüzde yedisinin etkilendiği söyleniyor. Ancak silmenin nedeni, müzik üretiminde yapay zeka kullanılması değil, trafiği yapay olarak artırmak için botların kullanıldığı iddiası.

Boomy yaptığı açıklamada, her türlü manipülasyona karşı çıktı ve şarkıları tekrar kullanılabilir hale getirmek için Spotify ile temas halinde.

Boomy tarafından oluşturulmuş 15 milyon yapay zeka “şarkısı”

Kendi web sitesine göre, 2019’da piyasaya sürülen Boomy kullanıcıları yaklaşık 15 milyon şarkı yarattı, bu da dünyada kaydedilen tüm müziklerin yüzde 14’ü olduğu söyleniyor. Sahte akış olgusu, AI şarkılarıyla bağlantılı değildir, ancak bir süredir ortalıkta dolaşmaktadır. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, 2021’de Fransız akış pazarı bir ila üç milyar arasında otomatik akış gördü. Özel web siteleri binlerce Spotify akışını birkaç dolara satar.

spotify-in-yapay-zeka-tarafindan-uretilen-on-binlerce-sarkiyi-kaldirdigi-bildirildi-1

Spotify, “Yapay yayın akışı, Spotify’ın hizmetimiz genelinde ortadan kaldırmak için çalıştığı, uzun süredir devam eden, sektör çapında bir sorundur” dedi. Müzik için yapay zekadaki gelişmelerle birlikte Boomy gibi hizmetler, yapay müziği bot çağrılarıyla birleştirerek çevrimiçi hızlı para kazanmayı uman kişiler için daha çekici hale geliyor.

Bot sorununun ötesinde, müzik için üretken yapay zeka, müzik endüstrisine, metin ve görsel endüstrilerinin zaten uğraşmak zorunda kaldığı temel değişiklikleri sunacak.

Teknik engeller ve hepsinden önemlisi telif hakkı durumu, tamamen kendi başına hit üretebilen bir AI sisteminin önünde hâlâ dursa da, Kanadalı şarkıcı Drake’inki gibi aldatıcı gerçek AI taklitleri şimdiden bir heyecan yaratıyor.

TikTok’ta viral olan bir AI şarkısı kısa süre sonra Spotify’a yüklendi, ancak kısa bir süre sonra telif hakkı nedeniyle kaldırıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz