Teknolojide kadınların çok az faaliyet göstermesi maalesef herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Başkanı Zehra Öney, yaptığı açıklamada teknoloji alanında eğitim alan kadın sayısının fazla olduğunu ancak üretimde çok az olduğunu söyledi.
“Yazılımda teknoloji üreten kadın sayısı sadece yüzde 2-3’lerde”
Teknoloji alanında kadın üretimlerinin çok az olduğunu belirten Zehra Öney AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, “Türkiye’de bilim ve teknoloji alanlarında mezun kadın sayısı ortalama olarak Avrupa’daki her ülkeden yüksek durumda. Ancak istihdamda rakamlar bu kadar güzel değil. Ar-Ge’de, üretimde, yazılımda teknoloji üreten kadın sayısı sadece yüzde 2-3’lerde. Bunun getireceği çok büyük sorunları ilerleyen zamanlarda insanlık olarak yaşıyor ve görüyor olacağız.” dedi.
Öney, başkanı olduğu Teknolojide Kadın Derneği ile bu kadınların teknolojide daha etkin rol almasına yönelik çalışmaları hayata geçireceğini belirttiği başka açıklamalar da yaptı. Ayrıca, ülkemizde yaşanan işsizlik sorununa da değinerek 2030 yılına kadar teknoloji alanında 3,5-4 milyonluk teknolojide uzman istihdam açığı oluşacağını belirtti.
Aynı zamanda yeni iş kollarının doğacağını ve şu anda olan iş kollarının ileride olmayacağını belirterek şu açıklamaları yaptı, “Şu an halihazırda okuduğumuz, çalıştığımız ve bildiğimiz mesleklerin pek çoğu 2030’da ortadan kalkacak. 2022 yılına kadar 130 milyon yeni iş imkanı oluşacak ve bunların 70 milyonu robotlar tarafından yapılacak. Geriye kalan 60 milyon işin yüzde 54’ünü yapmak içinse yeni teknolojiler hakkında bilgi ve yetenek sahibi gençlere ihtiyacımız olacağı öngörülüyor. Yani, yeni yeteneklere sahip bir insan kaynağına ihtiyaç başlayacak, hatta başladı bile. Bu doğrultuda Wtech olarak teknolojide insanın kendi potansiyelini keşfetmesini ve bu sektörde fırsat eşitliğini sağlayacak projeleri ve eğitimleri hayata geçiriyoruz. Derneğimizin önemli gördüğü ve odağına aldığı bir diğer konu ise araştırma ve ölçümleme çalışmaları. Bu alanda birbirinden değerli üye kurumlarımızın da desteği ile çok kısa bir süre sonra Türkiye’nin ilk teknoloji ve insan endeksli çalışmasına başlamayı hedefliyoruz. Hepimizin bildiği gibi ölçemediğimiz bir şeyi yönetemeyiz ve geliştiremeyiz. Bu kapsamda, Türkiye’nin bir insan ve teknoloji haritasını çıkartmak ve çalışmalarımızı bu temel üzerine oturtmak en büyük hedeflerimiz arasında.” dedi.