Kanser hastalarında hayatta kalma oranı en düşük rahatsızlıklardan biri pankreas kanseri olarak öne çıkıyor ki artık bu durum ortadan kalktı diyebiliriz. Söz konusu rahatsızlık, fark edilebilir semptomlar verdiğinde genellikle çok ilerlemiş oluyor ve bu aşamadan sonra kanseri yenmek tam anlamıyla hayatınızı karartabilir. Ancak Washington Üniversitesinin yeni çalışması bunun önüne geçebilir diye tahmin ediliyor.
Washington Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği uygulama BiliScreen, akıllı telefonun kamerasını kullanarak safra boyası olarak da bilinen bilirubin seviyesini ölçüyor. Bunun için tek yapmanız gereken uygulama aracılığıyla gözlerinizi çekmek oluyor.
3D yazıcısıyla kolaylık sağlıyor
Göz akındaki sararma miktarını algoritması aracılığıyla çıkaran uygulama 70 hasta üzerinde yapılan deneylerde yüzde 90 oranında doğru sonuç almayı başarmış. Ancak elbette söz konusu uygulama için daha geniş çaplı araştırmaların devam etmesi gerekiyor. BiliScreen’i özel kılan şey ise bilirubin miktarı çok düşük olsa bile bunu fark edebilmesi. Erken teşhisin kapılarını aralayan uygulama tedavi için de umut oluyor.
Fotoğraflardaki ışığı doğru ölçebilmek içinse iki farklı aksesuar seçeneği sunuluyor. Bunlardan biri sanal gerçeklik cihazları tasarımıyla şekillenen, ortam ışığını engelleyen özel bir gözlük. 3D yazıcıyla kolaylıkla üretilebilen gözlük daha doğru sonuçlar elde etmeyi sağlıyor.