Yapay zeka devrimi! İnsan sesinden hastalıklar teşhis edilebilecek

0
497 Okunma

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastalıkların teşhisi de kolayca yapılmaya başlandı. Dijital testler üzerinden ya da akıllı saatler sayesinde birçok hastalık doktora gitmeden kısa süre içinde fark edilebiliyor. Teknolojiler, tam olarak bir teşhis yapmasa da belirtiler üzerinden doktora gitme tavsiyesi veriyor. Bu konuda özellikle akıllı saatler ön planda. Fakat yapılan son araştırmalarda akıllı saatlere gerek kalmadan yapay zeka desteğiyle insan sesinden yüksek tansiyonun ölçülebileceği ortaya çıktı.

Yapay zeka ile eğitilen bir uygulama, insan sesinden tansiyon ölçümü yapacak

Giyilebilir teknoloji, büyük oranda insanların vücut dengesini ölçmesi için geliştirildi. Fakat son dönemde teknik özellikleri sayesinde sadece akıllı saatler ön plana çıkıyor. Teknik özellikler ise akıllı saatlerin fiyatının yükselmesine neden oluyor. Fakat her kullanıcı, bir akıllı saate erişemiyor.

Buradan yola çıkan Klick Labs, yüksek tansiyonu insan sesinden teşhis eden yapay zeka destekli bir uygulama üzerinde çalışıyor. Bu uygulama, telefonlara indirilip kullanılabilecek böylece herhangi bir akıllı saat satın almaya gerek kalmayacak. Firma, ses teknolojisini kullanarak yetersiz sağlık hizmeti alan nüfusların hastalıklarını kısa süre içinde teşhis etmeyi planlıyor.

Klick Labs ekibi, iki hafta boyunca günde altı kez toplanan ses kayıtlarını değerlendirerek 245 insan denekten ses örnekleri analiz etti. Ekip, cinsiyete dayalı tahmin modelleri geliştirdi ve kadınlarda yüksek tansiyonu yüzde 84, erkeklerde ise yüzde 77 doğrulukla tespit etti. Fakat testler hala yapılıyor ve araştırma devam ediyor.

Klick Labs, önceki testlerin belirli bir etnik insan havuzunda yaptıklarını belirtiyor. Uygulamayı geliştirmek için ise yeni araştırmalarda çeşitli etnik kökenlerle çalışacaklarını ekliyor. Söz konusu araştırma hala devam ediyor. Fakat yapılan testlerin başarısı, uygulamanın ilerleyen dönemlerde herkesin kullanabileceğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları, gluten intoleransı kaynağını tespit etti!

Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz