Teknoloji geliştikçe ve çevremizden dolandırıcılığa dair hikayeler duydukça, aynı şeylerin bizim de başımıza gelebileceği korkusu yaşamaya başladık. Öyle ki online hesaplarımızı korumak alınabilecek en iyi önlem. Ancak önlemimizi alırken doğru bildiğimiz yanlışlar da olabiliyor. Online hesapları koruma yollarını bugün sizin için derledik.
Güncellemelere ‘Daha sonra hatırlat’ demeyin!
Bilgisayar veya aplikasyon güncellemeleri içlerinde var olan hataları ve zayıflıkları düzeltmeye proglamlanmış olsa da, sandığımızın aksine aslında en büyük amacı bizi virüslerden ve dolandırıcılardan korumak. Hepimiz gelen yeni güncellemelere ‘Aman, yarın yaparım’ diye düşünerek ‘Daha sonra hatırlat’ diyoruz. Bu da en büyük yanlışlardan biri.
Şifreleri kırmak artık hiç zor değil!
Güçlü şifreler oluşturmak en önemli adımlardan bir tanesi. Köpeğimizin adı, tuttuğumuz takım ya da küçükken en sevdiğimiz şarkıcı artık sandığınız kadar yüksek güvenlik sağlamıyor. Kendinize şifre seçerken rastgele rakamlar ya da harfler kullanmayı deneyin. Mesela; iremararat5476 veya iremararatqhg gibi.
Ekran kilitlerini doğru ayarlayın!
Hepimiz kolaylığı severiz fakat ekran kilidinizi ayarlarken 1,2,3,4, doğum tarihi veya L şekli tercih etmeyin. Telefonunuzu ya da bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda kilitli olarak bıraktığınızdan emin olun.
Yedekle, yedekle, yedekle; işte bütün mesele bu!
Olmaz demeyin, hesaplarınıza ya da telefonunuza/bilgisayarınıza virüs girdiğinde var olan arşivinize bir daha erişememe şansınız çok yüksek. O yüzden yedekleyin, yedekleyin, yedekleyin!
Her WiFi aynı değil!
Hepimiz bedava interneti seviyoruz ama dışarıda bulduğumuz WiFi’lere karşı dikkatli olmalıyız. Kredi kartı bilgileri gibi önemli bilgileri bilmediğimiz bir WiFi’ye bağlıyken bir yere yazmamalıyız çünkü bir hacker için aWiFi ağı hacklemek artık çok kolay.
Sahtekarları belirle!
Siber suçlular, banka bilgileriniz gibi hassas bilgileri paylaşmanız için gerçeklere çok benzer sahte internet siteleri kurabilirler. Adres çubuğunda bir asma kilit veya “https” olabilir, ancak yanlış yazılmış adlar ve tamamen doğru görünmeyen logo ve tasarım özelliklerini iyice kontrol ettiğinizden emin olun. Mümkün olduğunca internet sitesinin adresini kendiniz doğrudan tarayıcıya yazın veya bir arama motoru kullanarak bulun. Bir şeylerin yanlış olduğunu fark ederseniz, hızlıca siteden çıkın.
Şüpheli bağlantıları veya ekleri açmaya direnin!
Bedava telefon, tatil ya da bilgisayar kazandığınıza dair bir mail mi aldınız? İşte bu noktada koşarak kaçmanız gerekiyor! Gelen kutunuza, bildiğiniz birinden veya güvendiğiniz bir şirketten gelen bir şey olsa bile, sahte olabileceğini her zaman aklınızda tutun. Şüpheli veya beklenmeyen e-postalara asla cevap vermeyin; e-posta göndereninizin e-posta adresinin etkin olduğunu bildirmesini sağlayacaktır. Onu spam olarak işaretleyin ve ait olduğu yere; çöp kutusuna gönderin.