Kadınlar tarafından keşfedilen şaşırtıcı şeyler

0
542 Okunma

Aslında günlük yaşantımızda bize keyif veren ya da hayatımızı kolaylaştıran birçok şey ilk önce kadınlar tarafından keşfedildi. Her gözümüzün önünde olan ancak tarihini bilmediğimiz bir sürü şey var. İşte kadınlar tarafından keşfedilen şaşırtıcı şeylerden birkaç tanesi.

Bira

Sıcak bir günde soğuk bir birayı yudumlamayı hangimiz istemeyiz? Reklamlarda, afişlerde her ne kadar erkekleri görüyor olsak da biranın icadı için teşekkür etmemiz gereken kadınlar var. Tarihçi Jane Peyton tarafından yapılan araştırmaya göre biranın ilk kanıtı binlerce yıl öncesine dayanıyor; o zamanlar evlerde bira üretiliyordu ve bilin bakalım üreticileri kimlerdi? Kadınlar! İşte buna kocaman bir ‘Şerefe’ diyoruz.

WiFi

WiFi’nizin yavaş olmasından şikayet etmeden önce on yıllar boyunca süren yenilikleri düşünün. WiFi, Hollywood’dan sıkılmış ve zamanını bilim deneyleri yaparak geçiren aktris Hedy Lamarr olmadan mümkün olmayacaktı. İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefiklere yardım etmek amacıyla Hedy, ABD Deniz Kuvvetleri’ni bugünün WiFi’sinin öncüsü olarak görülen yayılmış spektrumlu bir radyo patenti sundu.

Tarak

Orijinal fırçayı veya tarağı kimin yaptığını bilmiyoruz ama ilk saç fırçasını kimin yaptığını biliyoruz ve tahmin ettiğiniz gibi bir kadın. Buluşu sırasında Manhattan’da yaşayan siyah bir kadın olan Lyda Newman, 1898’deki patentiyle sentetik kılların kullanımına öncülük etti.

Monopoly

Sevelim ya da nefret edelim, kimse Monopoly’nin en iyi oyunlardan biri olduğunu inkar edemez. Oyun bir kadın tarafından icat edildi, ancak bir adam bunu kendi üstüne aldı. Elizabeth “Lizzie” Magie, 1903’te  ilk versiyonla geldi ve 30 yıl sonra, Charles Darrow, Magie’nin fikrini (ç)aldı. Bu bugün oynadığımız oyuna daha çok benziyordu. Daha sonra ise 1935’te Parker Brothers’a sattı.

Perşembe gecesi dizisi

Yıllar boyunca pek çok mükemmel Perşembe gecesi dizisi izledik, ancak bunu kadınlara ve Shonda Rhimes tarafından yaratılan güçlü kadın karakterlerine borçluyuz. Aslında, güncel ve eski favori TV şovlarınızdan birçoğu kadın şovmenler tarafından yaratıldı.

Sabah kahvesi

Bir daha sefere kahveyi yeni bir filtre ile hazırladığınızda, Melitta Bentz’e teşekkür edin. 1908 yılında patentli Alman ev hanımının buluşu sayesinde, sabahları bir araya toplanmış brüt kahve öğütme hakkında endişelenmeden en sevdiğimiz karışımları yudumlayabiliriz.

Harry Potter

Dünya çapında 70’ten fazla dilde basılmış yarım milyar Harry Potter kitabıyla, insan nüfusunun büyük bir kısmının çocuk büyücünün büyülü yolculuğunu yaşadığını söylemek doğru. Hayatında birçok zorlukla mücadele etmiş ama sonrasında tüm engelleri tek tek aşmış bir kadın olan J.K Rowling, Harry Potter serisinin yazarı.

Tek kullanımlık bebek bezi

Kendinizi kirli bir bebek bezi değiştirirken bulursanız, ilk tek kullanımlık versiyonun mucidi olan Marion Donovan’ı düşünerek kendinizi şımartın. Donovan, kreşe gitmekten ve ıslak bir bebek bezi ve nemli kağıtlar bulmaktan yoruldu, bu yüzden su geçirmez bir bebek bezi yaratmayı başardı.

Beautyblender

Moda Haftası’nın sahne arkasında, en sevdiğiniz süper modellerin bazılarında ve hatta kendi makyaj çantanızda bile, tanıdık bir süngeri bulacaksınız. Beautyblender bir fenomen. Bugün, her dakika on yedi sünger satılıyor. Sünger ilk kez 2003 yılında mağazalarda ortaya çıktığı zaman, bu daha da etkileyici bir şeydi: temel olarak tek kişilik bir operasyondu; Rea Ann Silva adında çok  yetenekli bir Latin makyaj sanatçısı.

İnternet tarayıcısı

Dünyanın ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace adında bir kadındı. 1815’ten 1852’ye kadar Londra’da yaşadı ve Charles Babbage’ın sayısız çentik açma makinelerine etkili bir katkıda bulundu. Her gün kontrol ettiğimiz favori uygulamalar ve web siteleri var ya, bugün onun sayesinde mümkünler.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz