Şimdiye kadar mevcut olan en iyi kamera yaratıldı! Geliştirilen cihaz, saniyede binlerce kare ölçeği çekebiliyor. Bu makine, nano boyutta ışık ve madde arasındaki etkileşimleri yakalayabilecek kadar hızlı!
Geçtiğimiz günlerde Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü(Caltech) ve Kanada’daki Ulusal Bilimsel Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, saniyede 10 trilyon karelik fotoğraf çekebilen dünyanın en hızlı fotoğraf makinesini yarattı. Kamerayı geliştiren ekip, 100 milyar fps’de görüntü yakalayabilen bir yöntemi ortaya koydu.Yeni kamerayla, elde edilen kayıtlar nano boyut düzeyinde ve mükemmel çözünürlükte fotoğraf karelerini önceki kayıt tutucuya göre ikiye katlıyor.
Ekip, bir femtosaniye çizgi kamerayla bir statik kamerayı birleştirdi. Radon dönüşümü olarak adlandırılan bir veri toplama tekniği ile bu işi başardı. Bu sistem T-CUP olarak adlandırıldı. Çalışmanın ortak kurucusu Lihong Wang, “Sadece bir femtosaniye kamera kullanarak, görüntü kalitesinin sınırlı olacağını biliyorduk. Bunu geliştirmek için, statik bir görüntü elde eden başka bir kamerayı daha ekledik. Femtosaniye çizgi kamera ile elde edilen görüntü ile birleştiğinde, saniyede on trilyon kare kaydederken yüksek kaliteli görüntüler elde etmek için Radon dönüşümü denen şeyi kullanabiliriz. ” sözleriyle kameranın aratılma aşamasını anlattı.
İkinci testte, tek bir femtosaniye lazer ışığı nabzı yakaladı. Ayrı ayrı 400 femtosaniyelik 25 görüntü kaydetti. Ekip, ışık nabzının şeklini, yoğunluğunu ve eğim açısındaki değişiklikleri daha önceki gibi çok daha yavaş bir şekilde görebildi. Bu ilerleme, fizik ve biyolojinin yeni sırlarını tanımlamaya yardımcı olabilir! Daha kısa olayları görmeye yardımcı olan ekip daha fazla araştırma yapmayı ve bu sınırı geçebilecek ekipman geliştirmeyi planlıyor!