Sosyal medyada çocuklara kötü örnek oluyoruz

0
322 Okunma

Nerede olursak olalım, sosyal medya bize sevdiklerimizle istediğimiz zaman iletişim kurma özgürlüğü veriyor. Ancak bu özgürlüğün bir bedeli var: Görünüşte mutlu dijital yaşamlarımız sebebiyle sosyal medyanın gerçek hayattaki ilişkilerimizi nasıl tehdit ettiğini ve zedelediğini fark edemiyoruz. Kaspersky Lab tarafından Türkiye’yi kapsayacak şekilde yapılan yeni bir araştırma, insanların üçte birinin sevdikleriyle daha az yüz yüze iletişim kurduğunu ve ebeveynlerin %17’sinin sosyal medyada uygunsuz durumlarda görülmeleri sebebiyle çocuklarıyla olan ilişkilerinin zarar gördüğünü itiraf ettiklerini gözler önüne seriyor.

İnsanların kendilerinin veya diğer kişilerin alkollü, müstehcen ve benzeri, uygunsuz sayılabilecek fotoğraflarını daha çok “beğenilmek” için paylaşma eğilimi, sosyal medyanın çevrimdışı ilişkilere zarar verebileceğinin açık bir kanıtı olarak yorumlanıyor. Fakat normalde ebeveynlerden çocuklarının internet ortamındaki davranışlarını onaylamamalarını bekleyebilecekken, çoğu zaman bu durumun tam tersiyle karşılaşabiliyoruz. Ebeveynlerin beşte birinden fazlası, çocuklarının kendilerini sosyal medyada uygunsuz sayılabilecek durumlarda görmesi üzerine, onlarla olan ilişkilerinin kötüleştiğini itiraf ediyor. Buna karşılık, anne-babaların sadece %12‘si çocuklarının sosyal medyadaki davranışlarından rahatsız olduklarını söylüyor. Buna ek olarak, insanların %14’ü, sosyal medyada uygunsuz bir durumda görüldükleri için eşleri veya sevgilileriyle olan ilişkilerinin zarar gördüğünü belirtiyor.

İnsanlar sosyal medyanın bir sonucu olarak yüz yüze daha az iletişim kurdukları için aileleri, arkadaşları ve meslektaşlarıyla olan ilişkileri değişiyor. Ülkemizdeki insanların önemli bir kısmı sosyal medya yoluyla görüşüp iletişim kurabildiği için artık ebeveynleri (%32), çocukları (%22), eşleri (%21) ve arkadaşları (%39) ile günlük hayatta daha az iletişim kurduklarını itiraf ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz