Mayıs ayının ilk perşembe günü kutlanan Dünya Şifre Günü bugün kutlanıyor. Intel tarafından organize edilen bu özel günün detaylarını sizler için derledik. Dünya Şifre Günü’nün amacı nedir? Güçlü bir şifre nasıl oluşturulur? İşte detaylar…
Dünya Şifre Günü’nün amacı
Microsoft, Toshiba, Dell gibi firmaların desteklediği bu özel günün amacı, kullanıcılara şifrelerini değiştirme ve yenileme alışkanlığı kazandırmak. Bununla birlikte internette kullanıcılarının güçlü şifre oluşturabilmelerini önemini vurgulamaktır.
Güçlü bir şifre nasıl oluşturulur?
Siber güvenlik uzmanları, şifre oluştururken aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor:
- Şifrenizin en az 12 karakterden oluşmalı
- Rakam, sembol, büyük harf ve küçük harf kullanılmalı
- Sözlüklerde bulunan sözcükler kullanılmamalı
- İki faktörlü kimlik doğrulama uygulaması aktif edilmeli
- Farklı hesaplar için aynı şifreyi kullanılmamalı
Güvenlik şirketi Kaspersky, siber güvenliğe ve şifrelere ilişkin kullanıcılara şu tavsiyelerde bulundu:
“Şifreleriniz en az 15 karakter olmalı. Şifreniz ne kadar uzun olursa o kadar iyi. Tahmin edilebilir şifreler yaratmayın. Doğum tarihiniz, doğum yeriniz, partnerinizin adı gibi kişisel bilgilerin sosyal medya hesaplarınızda bulunma ihtimali vardır. Büyük harfler de olmak üzere, harfleri, numaraları ve sembolleri birlikte kullanın. Parolaları küçük değişiklikler yaparak kullanmayın. Bütün hesaplarınızı riske atmamak için her hesap için farklı bir parola kullanın. Parolanızın ele geçirildiğini düşünüyorsanız hemen değiştirin.”
Intel ise, 8 yıldır kutlanan Dünya Şifre Günü‘ne özel yayınladığı makalede şu sözlere yer verdi:
“Intel, güçlü parolaların tüm dijital yaşamlarımızı güvence altına almada oynadığı rol hakkında farkındalık yaratmak için 2013’te Dünya Şifre Günü’nü oluşturdu. O zamandan beri, dünya çapında güçlü şifreler için binlerce paylaşım ipucuyla kendi başına bir hayat sürüyor. Ancak bugün, çevrimiçi hesaplarınızdan meraklı gözleri korumak için güçlü bir şifrenin yeterli olmadığı açıktır. Kişisel ve profesyonel hesaplarımızı çok faktörlü kimlik doğrulama katmanıyla güvence altına almak, temel dijital hijyen için çok önemlidir.”