Akıllı telefondaki veri güvenliğini sağlamanın 6 yolu

0
169 Okunma
akıllı telefondaki veri güvenliğini sağlamanın 6 yolu

Güvenlik açıkları ve veri ihlalleri günümünüz en önemli konulardan. Bilgisayar tablet ya da telefonlardaki verileri kötü niyetli yazılımcılardan korumak için anti-virüs programlarını kullanıyoruz. Fakat verilerimiz için tek tehlike yazılımlar değil. Kimi zaman ortalıkta bıraktığınız ya da unuttuğunuz akılı telefonlar başınıza dert olabiliyor. İşte akıllı telefondaki veri güvenliğini sağlamanın 6 yolu

Akıllı telefondaki veri güvenliğini sağlamanın 6 yolu

Telefon kilidi mutlaka kullanın

Birçok kişi akıllı telefonları tuş kilidi ile koruyor. Fakat kullanım kolaylığı açısından kimi zaman kilitler arka planda kalıyor. PIN, parmak izi okuyucu ya da yüz tanıma seçeneklerinden birini mutlaka kullanın. Özellikle PIN tercihinde tahmin edilecek verileri kullanmaktan uzak durun.  Ayrıca güvenlik tercihlerinizden sonraki zaman aşımını da dikkatli ayarlayın. Telefonunuz boşta kaldığında veya ekran kapandığında otomatik olarak kilitlenmeli.

Ekstra güvenlik için bazı uygulamalarınızı kilitleyin

Ekran kilidi kimi zaman tek başına yeterli olmayabilir. Mesajlaşma uygulaması, sosyal medya ve galeri gibi özel uygulamalarınızı ekstra olarak kilitleyebilirsiniz. Bazı telefonlar bunlara kendi içinde izin verirken, bazıları için uygulama indirmeniz gerekir.

Cihazını şifreleyin

Eğer telefonunuzu kaybeder ya da çaldırırsanız telefonun kapanması halinde erişimini sonlandırmanız faydanıza olur. Bunun için ayarlar kısmından cihazı şifrele seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu sayede telefonunuz çalınsa dahi veri güvenliğiniz korunmuş olur. Üstelik bu seçenek sizi kötü niyetli yazılımcıların bilgilerinize erişimine de engel olur.

İşletim sisteminizi güncel tutun

Akıllı telefonlar zaman zaman çeşitli güncellemeler alır ve bu güncellemelerin içinde güvenlik ile ilgili yenilikler bulunur. Verileri korumanın en etkili yollarından biri işletim sistemi güncellemelerini düzenli olarak yapmaktır.

Sadece güvenilir uygulamaları kullanın

Play Store veya App Store’da bulunun tüm uygulamalar güvenli değil. Birçok kötü niyetli yazılımcı akıllı telefonlardaki kişisel bilgilere ulaşırken bu yolu kullanabiliyor. Bir uygulama denemek istediğiniz de güvenlik bakımından yeterli olup olmadığına dikkat etin. Uygulamayı edindikten sonra tüm izinleri vermek yerine sadece gerekli izinleri vererek güvenliğinizi koruyabilirsiniz.

Ağ trafiğinizi zaman zaman kontrol edin

Mobil veri ya da Wİ-Fİ kullanıcısı olabilirsiniz. Zaman zaman uygulamalarının ne kadar internet kullandığını ya da hangi uygulamaların internet kullandığını takip edebilirsiniz. Kullanımınız dışında veri tüketimi gördüğünüz herhangi yabancı uygulamaları telefonunuzdan temizleyebilirsiniz.

Akıllı telefon ile gece fotoğraf çekmenin püf noktaları

Akıllı telefondaki veri güvenliğini sağlamanın 6 yolu’nu sizler için paylaştık. Siz akıllı teledonlarınızın güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz