Müzik beyin sağlığı için oldukça önemli bir noktada yer alıyor. Ruha etki eden şarkılar sayesinde mutlu, üzgün, sakin, ya da kızgın hissedebiliyoruz. Bize bu kadar etki eden müziğin aslında bazı hastalıkların ilacı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Yapılan araştırmalara göre müzik Alzheimer hastaları için adeta ilaç niteliği taşıyor. İşte detaylar.
Müzik, bir Alzheimer ilacı olabilir
Feinberg Tıp Okulu’nda nöroloji doçenti görevinde bulunan BornBonakdarpour, Alzheimer üzerine çalışmalarını sürdürürken müziğin olağanüstü gücünü fark etti. Bonakdarpour, müzik beynin zarar görmüş kısımlarını onaran dijital bir Alzheimer ilacı olabilir şeklinde bir açıklama yaptı.
Ünlü nörolog hayatını müziğin çeşitli hastalıklar üzerindeki etkilerini araştırarak geçirdi. Bu hastalıkların arasında Parkinson ve Bunama gibi zihinsel sebepli diğer hastalıklar da yer alıyor. Müzik dinlemenin beyni olan ciddi etkisini göz önüne alan Bonakdarpour; müzik temelli tedavilerin bu hastalıklar üzerinde umut verici bir güce sahip olduğunu ifade etti. Üstelik bu yöntem yeni keşfedilmedi. Son yıllarda müzik terapisi ile birçok hastalığın iyileşme gösterdiği kayıtlarda mevcut.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki müziğin bir tedavi olması için klasik müzik dinleme koşullarından daha çok müzik terapilerine ihtiyaç var. Bu durum herkes için ulaşılabilir olmayabilir. Bunun için özel bilim insanları ve özel koşullar gerekiyor. Bu durum lojistik engellerden ve terapistlerin 7/24 çalışma prensibi uygulayamayacaklarından yaygın hale gelemiyor. Fakat bilim bunun da önüne geçerek makine öğrenimi ve sinirbilimi bir araya getirdi. LUCID adlı bir sağlık teknolojisi girişimi, AI platformları geliştirilmesine ortam sağladı. Bu sistem birçok kişide uygulandı ve kaygı gibi duyguların azaltılmasında yardımcı oldu. Bu konuda ilk çalışmalar da Mart ayında gerçekleşti. LUCID kaygıyı azaltmaya yardımcı olan bazı müzik ve ritimleri bir araya getirerek çalma listeleri oluşturabildiğini gösterdi. Üstelik bu liste karşınıza çıkabilecek herhangi bir çalma listesi değil aksine kişiye özel oluşturulmuş listelerdir. Üstelik bu listedeki ses ve ritimler kişiye göre özel olarak ayarlanıp, beyinden gelen sinyaller dikkate alınarak oluşturuldu.
Bu çalışmanın örnek teşkil etmesi, dijital müziğin Alzheimer için bir tedavi şekli olabileceği umudunu uyandırdı. Bu tedavi yöntemi hastalar için yeni bir umut olabilir.