Hızlı şarj neden önemli? Bataryayı tüketir mi?

0
315 Okunma

Hızlı şarj günümüz teknolojilerin başına gelen en iyi yeniliklerden biri. Son birkaç yılda akıllı telefon piyasasının vazgeçilmezi olan bu teknoloji, günlük hayatta kolaylık sağlıyor. Peki hızlı şarjın avantajları neler? Hangi telefon hızlı şarj özelliğine sahip? İşte haberimiz!

Hızlı şarj nedir?

Hızlı şarja bakmadan önce kısaca bir geçmişe gidelim. Yakın zamanda çoğu mobil cihaz 5W şarj standartına dayanıyordu. Bu nedenle telefonlarla beraber yalnızca 5W adaptör gönderiliyordu. Fakat Samsung bu işi bir adım ileri atmak için çalışmalarını başlatan ilk şirket oldu. Ardından Apple, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ile başlayarak yalnızca 18W adaptörlere geçiş yaptı.

Xiaomi'nin 210 Watt gücündeki adaptörü telefonları 8 dakikada şarj edecek - Haber 7 TEKNOLOJİ

Basit bir formülle; Watt veya güç, akımın (A veya amper) voltaj (V veya volt) ile çarpılması sonucu hesaplanıyor.  Bu nedenle, 3A / 5V şarj 15W güç sağlayacaktır. Bunun gibi amper ve volt denklemlerinin birleşmesi sonucuyla da hızlı şarj dediğimiz olay ortaya çıkıyor.

Günümüzde neredeyse tüm akıllı telefonlar hızlı şarj teknolojisine sahip. Bu teknolojideki  telefonların sarj kapasitesi yaklaşık % 60’ını ilk 30 dakikada geri kazanabilirken, kalan şarj için toplam süre bir saate kadar uzayabiliyor.

Ultra hızlı şarj nedir?

Bazı amiral gemisi telefonlar kendini piyasada ki diğer cihazlardan ayırmak için ultra hızlı şarj özelliğini kullanıyor. Bu sistem normal hızlı şarj özelliğinin aksine dakikalar içerisinde yavaşlamadan tam şarj olabiliyor. Bu teknolojiye örnek olarak en yeni Xiaomi markasının geliştirdiği 300 W şarj  teknolojisi gündem oldu. Bu teknoloji sayesinde telefonlarınız 5 dakika içerisinde tam şarj olabilecek.

300 Watt Hızlı Şarj ile 5 Dakikada Şarj Oldu! - R10

Bununla birlikte Realme‘nin 240W‘lık hızlı şarj gücüne sahip telefonu GT Neo 5 on dakikadan daha kısa bir sürede tam şarj oluyor. Hemen ardından en güçlü Watt teknolojisine sahip bir diğer markaysa Redmi. 210W şarj gücüyle Note 12 moledi tam on dakikada şarj ediliyor.

Geçen yıl piyasaya sürülen POCO‘nun oyuncu telefonu F4 GT‘nin de 120 W şarjı tam 17 dakikada şarj olabiliyor. Bunun gibi daha bir çok örnek olsa da şimdilik önerilerimiz bunlar. Umarım şirketler bu hızlı şarj teknolojisini çok daha yaygın hale getirir.

Hızlı şarjın avantajları nelerdir?

Tabi ki en büyük avantajı vakitten kazandırıyor olması. Günlük işlerinizden geri kalmamak, zor zamanınızda anında şarj ile belki de hayatınızı kurtarmak bu teknolojinin en güzel yanı. Bunun yanı sıra işlerimizi daha hızlı halledebildiğimiz için birden fazla şarj aleti kullanmak yerine tek şarj ile kısa sürede birçok işlevi yerine getirebilirsiniz.

Tabi her ne kadar bu durum bizim için iyi olsa da telefon bağımlılığını arttırma gibi dezavantajlarının da olduğunu söylemekte fayda var.

Hızlı şarj telefonun bataryasına zarar verir mi?

Akıllı telefonlarımız, adından da anlaşılacağı gibi gerçekten akıllı cihazlar ve şarj edilirken bataryanın zarar görmesini engelleyecek korumalara sahipler. Bu sebeple akıllı telefonunuz veya şarj aletinizin elektrik aksamında bir sorun bulunmuyorsa hızlı şarjın telefonunuza zarar vermesi de pek mümkün değildir.

Bu haberimizi nasıl buldunuz? Yorumlara yazabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz