ABD’den İngiltere’ye Huawei baskısı

0
144 Okunma
abdden-ingiltereye-huawei-baskisi

Çin’li teknoloji devi Huawei’nin başı uzun zamandır Amerika ile dertteydi. Yeni çıkan modellerinde Android işletim sistemi de olmayan teknoloji devi marka için ABD’den bu sefer İngiltere’ye Huawei baskısı ile başka bir atak geldi. Çin’li şirket, tüm baskılara ve kısıtlamalara rağmen 2019 yılında rekor gelir elde ettiğini duyurmuştu.

BBC’nin haberine göre; ABD, İngiliz hükumetini Huawei teknolojisini İngiltere’nin 5G ağında kullanmanın “delilik” olacağı konusunda uyardı. ABD’li bir heyet İngiltere’ye Çinli firmanın güvenlik risklerini gösterdiğini iddia ettikleri yeni kanıtlar sundu. Başkan Donald Trump bu konuda Başbakan Boris Johnson’a baskı yapmaya çalıştı. Bu ay Huawei’nin İngiltere ağı için bazı “çekirdek olmayan” parçalar tedarik edip etmeyeceği konusunda bir karar bekleniyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı yardımcısı Matt Pottinger başkanlığındaki bir ABD heyeti Pazartesi günü Londra’da bakanlarla bir araya geldi.

Oscar adayları açıklandı, sosyal medyada olay oldu

Trump’tan Huawei baskısı sonrası İngiltere’ye lobicilik suçlaması

İngiltere’yi uyaran üst düzey ABD’li yetkililer, kaynakların İngiliz istihbaratının ulusal güvenlik riski olmadan 5G altyapısında Huawei’nin kullanılabileceğine dair kendi teknik değerlendirmesine itiraz ettiğini iddia eden bir teknik bilgi dosyası teslim ettiler. ABD kaynakları dosyanın içeriği hakkında yorum yapmayı reddetti. İngiltere hükümeti 5G ağında karar vermeye hazırlanırken, hareket Trump yönetimi tarafından yoğun bir lobicilik çabasının son turu olarak görülüyor. Geçen yıl ABD, Huawei ve 68 ilgili şirkete bileşen ve teknoloji satmayı yasaklamış ve ulusal güvenlik endişelerini dile getirmişti.

abdden-ingiltereye-huawei-baskisi-2

Bununla birlikte, İngiltere yetkilileri, böyle bir incelemenin önemli bir değişikliğe yol açacağından endişe duymadıklarını ileri sürdüler.  İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5’in başkanı Andrew ParkerFinancial Times’a , İngiltere’nin ABD ile Huawei teknolojisini kullanması durumunda ABD’nin istihbarat paylaşımı ilişkisinin “düşünmek için hiçbir nedeni olmadığını” söyledi.

Bir Huawei sözcüsü ise “15 yıldır İngiltere’nin telekom şirketlerine 3G, 4G ve geniş bant ekipmanı tedarik eden özel bir şirketiz. İngiliz uzmanlar, teknolojimizin güvenlik riski oluşturmadığı açık.” dedi.

Başbakan Boris Johnson, Parlamentonun Dışişleri Komitesini, şirketin İngiltere’nin 5G altyapısının bölümlerini inşa etmeye uygunluğu hakkında derhal soruşturma açmaya çağırdı. Bu durumda Başbakan’ın, ABD’li yetkililerin Huawei’nin 5G teknolojisinde kullanılmaması gerektiğine dair yaptıkları baskılara kayıtsız kalmadığı görülüyor.

İngiltere’nin ABD’den gelen Huawei baskısı sonrasında nasıl bir karar vereceğini merakla bekliyoruz.

Samsung’tan yenilik: Parmak izi korumalı T7 Touch taşınabilir SSD

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz