Ağrı ölçülebilir mi?

0
283 Okunma

Bir zehirlenme ya da yaralanma şikayeti ile hastaneye gittiğimizde rahatsızlığımızın ne seviyede olduğu doktorlar tarafından ilk bakışta anlaşılabiliyor. Bu yüzden müdahale çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Ancak söz konusu ağrı ya da acı olduğunda doktorlar her zaman için hastanın beyanına bağlı kalmak zorunda. Bu da bazen doğru kararlar vermeyi zorlaştırabiliyor. Çünkü kişinin ağrı seviyesi hem öznel hem de suistimallere açık bir durum. 

Bunun için Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi‘ndeki araştırmacılar yeni bir çalışmada bulundu. Bundan sonra kişinin ne kadar ağrı çektiği konusunda nesnel kararlar verilebilecek. Indiana Üniversitesi psikiyatri profesörü Alexander Niculescu, Digital Trends‘e verdiği röportajda kanda yeni biyomarkerlar keşfettiklerini ve bu sayede kişinin ağrı seviyesine karar verilebileceğini söyledi. Niculescu sözlerine “Bu biyomarkerlar ağrı riski altındaki kişileri tanımlamak ve erken müdahale etmek için de kullanılabilir” diyerek devam etti. 

Söz konusu çalışma üzerindeki geliştirmeler devam ediyor. Teknoloji ilerledikçe sağlıkla ilgili belirsizlikler ortadan kalkıyor olması oldukça heyecan verici.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz