Ailenizin veri güvenliğini korumak için 6 öneri

0
316 Okunma
veri güvenliği koruma

Aile üyelerimiz en küçükten en büyüğe teknoloji ile sürekli etkileşim halinde. Sosyal medya, haber siteleri, oyun veya uygulamalar sayesinde günümüzün çoğunu teknoloji ile başbaşa geçiriyoruz. İnternet dünyasında istemediğimiz bilgilerin hızlı yayılması veya çalınması gibi olumsuz durumlar zaman zaman başımıza gelebiliyor. Son zamanlarda bilgi güvenliği ile ilgili çıkan haberler ile artık kullanıcılarda bu tehditlere karşı tedbirler almaya başladı. Sizin ve ailenizin veri güvenliğinizi koruyacak 6 önerimiz var!

Gizlilik sözleşmesini okumadan geçmeyin

Üye olduğunuz sitelerin, telefonunuza indirdiğiniz uygulamaların veya sizden oturum açmanızı isteyen herhangi bir platformun gizlilik sözleşmesini mutlaka okuyun. Genellikle önemsenmeyen bu konu, haklarınızı koruyabilmek ve ne gibi tehditlerle karşı karşıya olduğunuzu bilmeniz açısından önemlidir. Uygulama veya web siteleri, size ait neleri kullanacağını ve oturum sonrasında hangi bilgileri paylaşacağını gizlilik sözleşmelerinde ifade eder.

İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin!

Sosyal medyada ve bu özelliği destekleyebilen diğer platformlarda iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Girişlerde daha uzun bir işlem gerektiren bu teknik, genellikle kullanılmıyor. Bu özellik, şifre çalınma şüphesi veya herhangi başka cihazdan girişlerde size bildirimler göndererek bilgi güvenliğinizi korumanıza katkı sağlar.

Klasik şifrelerden uzak durun

Sosyal medya, mail veya bilgisayarınızın şifresini belirlerken seçici olun. Ardışık sayılar, ad-soyad bilgilerini, TC kimlik numaranız veya telefon numaranız gibi kolay tahmin edilebilecek ve insanlar tarafından sık kullanılan şifrelerden uzak durun. Daha güvenlikli içinde çeşitli karakterler barından şifreler edinin ve bu şifrelerinizi sık sık güncelleyin.

Kimlik avcılarına dikkat edin!

Üye olacağınız sitelerde; açık adresiniz, kimlik numaranız veya kişisel telefonunuz gibi bilgileri verirken dikkatli olun. Özellikle adres ve kimlik bilgilerinizi her site ile paylaşmamaya özen gösterin. Bu tür bilgiler yanlış kişilerin eline geçtiğinde siz ve aileniz için ciddi tehditler oluşturabilir.

Antivirüs programı edinin

Cihazınızı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı antivirüs programları ile koruyun. Virüs veya benzeri zararlı yazılımlar bilgisayarınıza çoğunlukla siz fark etmeden sızabilir. Siz indirme yapmasanız bile girdiğiniz siteler veya gelen zararlı mailler il bilgisayarınıza bu dosyalar yerleşebilir. Cihazınızı kötü amaçlı yazılımlarından koruyabilmek için mutlaka bir antivirüs programı kullanın.

Kameralarınızı kapatın

Bilgisayarınızın kamerasını kapattığınızda genellikle insanlar paranoyak olduğunuzu düşünür. Aslında yaptığınız şey paranoyaklık değil ciddi bir güvenlik önlemidir. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg‘in dahi yaptığı bu yöntemi sizde cihazlarınızda uygulayın.

Bu ve bunun gibi daha bir çok özelliğe dikkat ederek internetteki veri güvenliğinizi koruyabilirsiniz.  İnternet dünyasında yaptığınız tüm işlemler ve paylaştığınız bilgiler sizin için zamanla tehdit oluşturabilir. Bunu göz önünde bulundurarak daha bilinçli kullanıcılar olmaya özen gösterin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz