Akıllı evlere sanal ziyaret dönemi!

0
157 Okunma

Amerika Birleşik Devletleri’nde deneysel bir çalışma başlatıldı. “SOMEONE” ismi verilen proje kapsamında dört farklı kişi önümüzdeki yedi hafta boyunca akıllı evlerini başkalarının kontrol etmesine izin veriyor. Bu süre boyunca isteyen herkes başka birinin evine müdahale edecek yetkileri devralabilir. 

Üçü Brooklyn biri ise San Francisco’da olan evler günde iki saat canlı yayında. Evlerin dört bir yanına yerleştirilen kameralar ve mikrofonlar bulunuyor. Bu akıllı cihazla uzaktan bir dizüstü bilgisayara bağlı durumda yayın yapıyor. Bir nevi sanal ev ziyareti olan uygulama sayesinde misafirler evdeki konuşmaları dinleyebiliyor ve katılabiliyor. Ayrıca evdeki akıllı cihazlara sesle komut verebiliyor. Bunun için Alexa, Siri ve Google onlara yardımcı oluyor. 

Bu proje nereden çıktı?

Proje UCLA’da asistan profesör olan Lauren McCarthy liderliğinde gerçekleştiriliyor.
McCarthy geçtiğimiz yıl da benzer bir projenin içinde yer almıştı. Genellikle teknoloji ile insan arasındaki etkileşimleri artırmaya yönelik sosyal deneyler yapan McCarthy, insanların karşılıklı görüşme normlarını yeniden yapılandırmayı amaçlıyor. Böylelikle kişiler fiziksel olarak bir araya gelmese bile birbirilerinin yanındaymış gibi hissedecek. 

Bu hissi sağlamak isteyen McCarthy konuşma sırasında yüz ifadelerini analiz eden ve kişilerin duygusal durumları hakkında geri bildirimler sağlayan bir Google Hangouts uygulaması da geliştirmişti. 

Teknolojiyi insan ilişkilerinin bir parçası yapmak isteyen McCarthy henüz kesin sonuçlar alamasa da çalışmalarını sürdürüyor. 

Şimdi tekrar SOMEONE projesine dönersek, bu proje özel hayatın gizliliği ihlaline oldukça açık ancak katılımcılar bunu kabul etmiş durumda. Projenin temel hedefi Amazon Alexa’nın insani versiyonu olmak. McCarthy yaptığı açıklamalarda genellikle Alexa’yı kıskandığın bahsediyor. İnsanların evlerinin kontrolünü Amazon Alexa’ya bıraktığını gören McCarthy daha sonrasında o Alexa olabilmek istemiş ve bu projenin ilk adımını atmış. 

Normal yaşantısında utangaç biri olduğunu söyleyen McCarthy, insanların hayatına bu şekilde girme fikrinden çok etkilendiğini itiraf ediyor. Biriyle yüz yüze tanışma fikrindense onun evinin yönetimini devralmak McCarthy’ye göre çok daha kolay. Böyle düşününce biraz tüyler ürpertici bir durum olduğunu kabul etmeliyiz. Ancak bu uygulamayı sorun etmeden denemek insanların olduğunu unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz