Aktif Gürültü Önleme (ANC) nedir?

0
1.004 Okunma
Aktif Gürültü Önleme

Kulaklık kullanımın artmasıyla birlikte popülerleşen yeni bir özellik var. Eskiden adını çok sık duymadığımız ama uzun süredir hayatımızda yer alan Aktif Gürültü Önleme teknolojisi; artık hemen hemen tüm kulaklıkların baş tacı özelliklerinden. Kısaca ANC olarak adlandırılan bu özellik, müziği dinlemekten çok yaşamanıza imkan tanıyor. Gelin Aktif Gürültü Önleme kısaca ANC özelliğine yakından bakalım.

ANC nedir? Ne için kullanılır?

Özellikle günün çoğunu kalabalık mekanlarda geçirenler bilir ki bazen kulaklığı son ses açsanız bile bir işe yaramaz. Telefon görüşmeleri, müzik ya da film gibi aktiviteler hep yabancı sesler ile karışır. İşte ANC teknolojisi burada karşımıza çıkıyor. Sunduğu konfor ile sizi kulaklığınız ile adeta farklı bir dünyaya taşıyabiliyor. Active Noise Control cümlesinin kısaltması olan ANC; dış sesleri engelleme amacı ile sinyal işleme görevi görüyor. Orta ve üst seviye kulaklıklarda yer alan bu özellik dış seslere karşı adeta kulak tıkacı görevi görüyor. Eskiden çok lüks olan bu teknoloji artık hemen hemen tüm kulaklıklarda bulunuyor.

Aktif Gürültü Önleme

Kulaklığın içerisinde bu konforu sunmak için bazı donanım ve yazılımlar kullanılır. Kulaklığın dış çevresinde yer alan mikrofonlar, herhangi bir ses yakaladığında sinyal işleme özelliği sayesinde bu sesi gizler. Ses dalgaları frekansını kullanarak bu özelliği sunan teknoloji, dalgalar arasında bir iletişim kurarak zıt yönlü etkileşimi iptal eder. Bu sayede herhangi bir şey izlerken dışarıdan gelen sesler yerine kulaklığınızdaki müziğe odaklanabilirsiniz.

Android’de 5 adımda uygulama gizleme nasıl yapılır?

Pasif ve Aktif Gürültü Önleme nedir?

ANC denilince elbette tek bir çeşit bizi karşılamıyor. Aktif Gürültü Önlemenin nasıl çalıştığını birlikte inceledik. Peki Pasif Gürültü Önleme nedir? Bu aslında herhangi bir teknoloji kullanmadan kulaklığın sunduğu izolasyondan faydalanmaktır. Yani kulaklığınızda Pasif Gürültü Önleme varsa bu demek oluyor ki; klasik kulaklıklara göre daha iyi izolasyon sağlayan bir kulaklığa sahipsiniz ve bu size ANC benzeri bir konfor sunabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz