İnternette iki faktörlü kimlik doğrulama ne kadar güvenli?

0
123 Okunma

Bankacılık işlemlerinde özellikle internetten bir şeyler satın aldığınızda kendinizi güvende hissetmek için iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini mutlaka kullanıyorsunuzdur. Farkında olmadan çok sık kullandığımız özellik aslında sosyal medya platformlarında bile karşımıza çıkıyor. Facebook gibi platformlar hesapları güvende tutmak için çok faktörlü kimlik doğruma seçeneğini kullanıcılarına sunuyor.

İki faktörlü kimlik doğrulamanın ne olduğu aslında basit bir örnekle açıklanabilir. İnternetten alışveriş yaptığınızda satın almanızı tamamlamak için telefonunuza gelen kodu sisteme girmeniz gerekiyor. Bu sayede kredi kartınız kötü niyetli insanların eline geçtiği zaman bile sizin telefonunuza gelen kodu girmedikleri sürece istediklerine ulaşamıyor. Tabi bunun için yüzde 100 güvenli bir sistem demek biraz yanlış olabilir. Bazı güvenlik zafiyetlerinin olabileceğini bilmeli ve her durumda öngörülü bir şekilde davranmalısınız.

Yeni hackerlar mesaj, e-posta ya da sesli çağrı ile gönderilen kodlara daha kolay bir şekilde ulaşabiliyor. Böylece kredi kartı bilgileriniz onların eline geçtikten sonra siz farketmeden sayısız satın alma yapabilirler. Bu aşamada farklı kombinasyonlar onların işini zorlaştırabilir.

Çok faktörlü kimlik doğrulamada farklı kombinasyonlar kullanmak güvenlik için oldukça önemli.
Örneğin, herhangi bir cihaza kod göndermek yerine şifre ve ses tanıma özelliği kullanılabilir. Burada sesin dijital olarak yanıltılabilir olması tehlikesi karşımıza çıksa da bu çok kolay bir şey değil. Bu yüzden telefon bankacılığı gibi işlemlerde ses tanıma sistemi kullanılıyor.

Siber güvenlik temel olarak riskleri yönetmekle ilgilidir. Bu yüzden iki faktörlü kimlik doğrulama için size en uygun kombinasyonları belirlemelisiniz. Bunu belirlerken kullanılabilirlik ve güvenlik arasında makul bir denge tutturursanız kolay kolay hackerlara yem olmazsınız. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz