Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen dizüstü bilgisayarlar, en çok şarj konusunda bizi zorluyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için kullanmadığımız sürelerde bilgisayarı kapatmak tek çare gibi görünüyor. Fakat bilgisayarınızı uyku moduna alarak hem zamandan hem de pilden tasarruf edebilirsiniz. İşte uyku modu çalışma prensibine dair tüm detaylar.
Bilgisayarda uyku modu ne ifade ediyor?
Windows 10 veya 11 kullanıyorsanız muhtemelen uyku seçeneğini sık görüyorsunuzdur. Bu özelliği henüz kullanmadınız ya da tam olarak ne ifade ettiğiniz bilmiyorsanız açıklayalım. Bu mod kısaca bilgisayarınızın minimum güç ile açık kalma durumudur. Normalde birçok insan bilgisayarı kullanmayacağı kısa aralarda bile kapatmayı tercih eder. Bu işlem her ne kadar verimli görünse de aslında uyku modu daha faydalı bir seçenektir. Bilgisayarınızı kapattığınız zaman tüm dosyalarınız kapanır ve yeniden açılıp kendini toparlaması ve kaldığınız işlere devam etme süreniz otomatikmen uzar. Fakat uyku seçeneğinde bu durum söz konusu değil. Bilgisayarınızın ekranını açtığınız an tüm işleriniz kaldığı yerden devam eder.
Bilgisayar uyku modundayken ne yapıyor?
Bu moda aldığınız bilgisayarlar tüm açık işlemleri korumaya alarak çalışmayı durdurur. Kendine özel bir güç tasarruf moduna girerek ekranı kapatır ve beklemeye başlar. Bu sırada hiçbir bağlantı ya da işlem ile ilgilenmez. Siz kullanmak için bilgisayarın ekranı açtığınızda anında kaldığınız işlerinize devam edebilirsiniz. Bu süreçte bilgisayarınız hiçbir işlem yapmadığı için şarj tüketimi minimum olur. Aynı zaman da sizde bilgisayar ve dosyalarınızı yeniden açmakla uğraşmayarak işinize hızlıca devam edebilirsiniz.
Bilgisayarınızı özellikle uyku moduna almanıza gerek yok. İsterseniz ayarlar kısmından bir süre belirleyerek ne zaman uykuya geçmesi gerektiğine önceden karar verebilirsiniz. Bu sayede siz unutsanız dahi bilgisayarınız bu moda geçerek enerjiden tasarruf eder.