Bilim dünyasının önemli 10 Türk kadını

0
328 Okunma
10 Türk bilim kadını

Dünyanın dört bir köşesinde birçok başarıya imza atan ve farklı dallarda çalışmaya devam eden Türk kadınları; Türkiye’deki genç öğrencilerin ilham kaynağı. Adını duyduğumuz, başarılarını konuştuğumuz bu kadınlar, bugünümüze ve geleceğimize ışık olmaya devam ediyor. İşte bilime ışık olan 10 Türk kadın.

Tüm dünyada adından bahsettiren 10 Türk bilim kadını

10 Türk bilim kadını

Dr. Özlem Türeci

Yıllardır çeşitli çalışmalar içinde olan ve birçok başarıya imza atan Özlem Türeci;  BioNTech aşısının mucitlerinden. Eşi Prof. Uğur Şahin ile birlikte kurdukları BioNTech şirketinde sağlık alanında birçok çalışma sürdürüyor. Koronavirüs aşısı ile ünlenen bu Özlem Türeci, şimdilerde kanserle mücadele üzerine çalışıyor.

Canan Dağdeviren

Adından yeni nesil bilim insanı olarak bahsettiren başarılı mühendis, fizik alanındaki çalışmaları ile ön plana çıkıyor. Doktora çalışmalarını sürdürürken giyilebilir teknolojiler hakkında çalışma sürdüren Dağdeviren, bu alanda birçok ürün geliştirdi. Dağdeviren’i gündeme getiren teknolojileri giyilebilir ve pilsiz kalp çipi ile cilt kanserini kısa sürede teşhis eden cihazı oldu. Forbes ’30 Yaş Altı Bilim İnsanı’ listesinde bulunan Canan Dağdeviren, çalışmalarına devam ediyor.

Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek

Günümüz önemli konularından olan iklim değişikliği ve deniz buzu gözlemi üzerine çalışmalar yapan Çiçek, Antarktika’ya giden İlk Türk Bilim kadını. İklim değişikliği hakkındaki çalışmalarının yanı sıra konuyla ilgili derslerde veren Çiçek; Uluslararası Kutup Gözlemevi Bilim Kurulu’ Uluslararası Kutup Gözlemevi Bilim Kurulu’na dahil.

Dr. Berna Sözen

Günümüzün sağlık teknolojileri arasında yer alan kök hücre çalışmaları çerçevesinde kadınlar için önemli çalışmalar sürdürüyor. Düşük doğum sebepleri üzerinde yoğunlaşan Sözen, sperm ve yumurta olmadan erken gelişim dönemini taklit edebilen yapay embriyolar geliştirdi. Önemli bilim dergilerinde çalışması yayınlandı. Ayrıca MIT Bilimde Çığır Açan 10 gelişmeden biri olma ünvanını taşıyor.

Dr. Naşide Gözde Durmuş

Çocukken tedavisi uzun yıllar süren bir hastalık geçiren Durmuş, bu hastalığı kendisine hedefleyerek kendisini bilime adamış. Hastalığın uzun sürmesini birden fazla antibiyotik kullanımına bağlayan Durmuş, doğru antibiyotik kullanımı üzerine çalışmalar yaptı. 2018 yılında hastaya özel antibiyotik seçiminde etkili olacak ilaç tarama projesi başarıyla sonuçlandı. Çalışmaları henüz devam eden Durmuş, MIT Technology Review dergisinin seçtiği 35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi’nde yer alıyor.

Prof. Dr. Feryal Özel

Büyük Fikirler listesinin baş kahramanlarından olan Özel, karadelikler, astrofizik gibi alanlarda çalışma sürdürüyor. Feryal Özel’in en büyük başarısı tarihin ilk karadelik fotoğrafını çekmiş olması. Milyonlarca veriden elde ederek ortaya çıkardığı Özel, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Astrofizik Komitesi Başkanlığını yürütüyor.

Dr. Duygu Özmadenci

Kanser üzerine çalışmaları ile ünlenen Dr. Duygu Özmadenci, yumurtalık kanseri üzerine yaptığı çalışma ile ünlendi. Ünlü bilim insanı yaptığı çalışmalar ile yumurtalık kanserine ilaçlı tedaviyle müdahale edilebileceğini keşfetti.

Prof. Dr. Elif Nur Fırat Karalar

Moleküler biyoloji alanında çalışmalar sürdüren Karalar; Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü Araştırmacılar Programı’na seçilen ilk Türk bilim insanı.

Prof. Dr. İvet Bahar

Tıp dünyasında adından bahsettiren Bahar, ilaç tasarımları ile ön plana çıkıyor. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin ilk Türk kadın bilim insanı olan Bahar; ABD başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray’a davet edildi.

Dr. Hatice Zora

Dilbilimi, sinirbilimi ve fonetik alanında çalışmalar yapan Zora, bu başarını uluslararası düzeye getirdi. İsveç Kraliyet Hanedanı ödülünün sahibi Dr. Hatice Zor; dil melodisi üzerine yaptığı çalışma ile ödül aldı.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz