Gıdaların günlük hayatta güneş, ısı ve nem gibi faktörler sebebi ile bozulmaması için buzdolaplarını kullanıyoruz. Peki hiç buzdolabına girdiği için bozulan besinleri duydunuz mu? Öğrenince çok şaşıracağınız ve aslında bilinenin aksine; buzdolabına koymamanız gereken 9 yiyeceği sizler için listeledik. İşte şaşırtıcı liste.
Bu yiyecekleri buzdolabınıza koymamanız gerekiyor
Listede yer alan yiyecekelrin neredeyse hepsini buzdolabına koyduğunuzu duyunca çok şaşıracaksınız. Bazı besinler sanılanın aksine buz dolabında daha çabuk bozulur. Bu besinleri gelin birlikte inceleyelim.
Domates
Buzdolaplarında sebzeleri daha uzun süre taze tutabilmek için özel alanlar var. Fakat bu alan tüm sebzelerde aynı etkiyi göstermeyebilir. Fazla sıcakta hızlı bozulma gösteren bir sürün olan domates buzdolabına girdiğinde de aynı etkiyi gösterebilir. Dolaptan çıkan domatesler genellikle yumuşak ve unlu bir hal alır. Bunu engellemek için domatesleirnizi serin ve kuru bir yerde muhazafa edebilirsiniz.
Patates
Patatesler dolapta muhafa edilediğinde sıcak-soğuk etkilişimi ile daha fazla şekere dönüşür. içerisindeki yüksek nişasta sebebi ile bu gıdayı serin kuru ve hatta mümkünse karanlık bir yerde muhafaza etmeniz öneriliyor.
Soğan
Dilimlenmiş ve doğranmış soğanlarınızı kapalı bir kutunun içerisinde dolapta muhafaza edebilirsiniz. Fakat bu tüm soğan için iyi bir fikir değil. Ortamdaki nemi emmekle görevli soğanlar dolapta daha hızlı bozularak yumuşak bir hale gelir.
Avakado
Sıcak iklimlerin ürünü olan avakodu dolap soğuğundan pek hoşlanmaz. Genellikle olgunlaşmasını beklediğimiz bu ürünleri oda sıcaklığında muhafa etmeniz öneriliyor.
Sarımsak
Sarımsaklarda tıpkı soğanlar gibi bütün halde dolapta bekleyemezler. Dolapların içerisindeki nem mikatarı onları yumşatır ve muhtemelen filizlendirir.
Acı sos
Makarna, kızartma ve köftenin vazgelimez parçası acı soslar; içerisindeki tuz miktarı sebebi ile oda sıcaklığında saklanmalı. Kullanmaya başladığınız sosları oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Tereyağı
Uzun süreli tüketimi yapılacak olan tereyağları dolapta saklanmalı. Fakat günlük gereksinimler için kısa sürede kullanacağınız tereyağ; güneşten uzak oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Bu kahvaltı, yemek ve pasta gibi işlemlerde daha iyi sonuç almanızı sağlar.
Bal
Gerçek bal bozulmaz. Nem oranı düşük olan ballar, yüksek nem ile karşılaştığında sertleşir ve kristallenmeler olur. Ballarını oda sıcaklığında kuru bir yerde muhafaza etmek en doğrusudur.
Yağlar
Evde kullandığınız bitkisel yağlar sıcağa karşı dayanıklıdır. Sıvı halde bulunan bu yağların buzdolabında durması özellikle üstü açıkken çeşitli kokuları emmesine neden olur.
Siz bu ürünlerden kaçını buzdolabinda muhafaza ediyorsunuz? Yorumlara bekliyoruz.