Cep telefonları eklemleri hasta edebilir

0
154 Okunma

Akıllı cep telefonlarının yararlarından çok insan sağlığına zararları dokunuyor. Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. İlknur Can son zamanlarda artan cep telefonu, bilgisayar ve uzun süreli tablet kullanımlarından doğan eklem ağrıları hakkında açıklamalarda bulundu.

En yaygın şikayet başparmakta

Yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir kişi akıllı telefonunda her gün yaklaşık 2 saat 57 dakika geçiriyor. Özellikle pandemi döneminde insanların eve kapanması online eğitimin de zorunlu hale gelmesi bu süreyi daha da uzatıyor. Bu bilinçsiz uzunlukta ve yanlış kullanım neticesinde giderek artarak, birçok kişi el bilek veya dirsekte ağrı ve uyuşma şikayetiyle başvuruyor. En yaygın şikayetler elde başparmakta ağrı veya özellikle yüzük ve serçe parmaklarında görülen uyuşma olduğu söyleniyor. Bu durum “metin pençesi” ve “cep telefonu dirseği” olarak isimlendirildi.

Telefon bağımlılığı el felcine neden olabilir!

Telefonlarda sürekli oyun oynama, kaydırma ve mesajlaşmadan kaynaklanan bu durumun tıbbi karşılığı ise “kübital tünel sendromu” dur. Kübital tünel sendromunda küçük parmakta ve yüzük parmağının yarısında uyuşma veya ağrı veya karıncalanma görülmektedir.

Akıllı telefon kullanımıyla daha az ilintili olsa da karpal tünel sendromu da görülebilir. Bu sendromun bulgusu ise baş parmak işaret ve orta parmakta karıncalanma ve uyuşmadır. Sinir sıkışmalarının yanı sıra tekrarlayan parmak kaydırma hareketi, uzun süre metin yazmaya bağlı olarak en sık başparmakta olmak üzere parmakların tendon ve kılıflarında aşırı kullanıma bağlı ödem ve hasara bağlı tendinit gelişebilir. Parmak hareketleri ağrılıdır, şişme ve sabah sertliği görülebilir. İlaç tedavisi, buz uygulama ve fizik tedaviye yanıt verir. Durum kronikleşirse tedavisi biraz daha güç hale gelebilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz