Cinsiyet ayrımcılığı Google’a pahalıya mal oldu

0
173 Okunma
Google

İş hayatında duymaya alışkın olduğumuz ayrımcılıklar, teknoloji devi Google’ın da zamanında başına dert olmuştu. Google, 2014 ve 2017 yılları arasında Mountain View ve Washington’da kadın çalışanlarına daha düşük ücret ödemesi ile dikkatleri üzerine çekmişti. Buna benzer çeşitli ayrımcılıklar yapan Google, 3.9 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Google’dan İlk kadın tıp doktoru Safiye Ali hatırasına doodle

Kadın çalışana daha az maaş ödeyen Google, 3.8 milyon dolar ödeyecek!

Elbette cezanın tek sebebi kadınlara yapılan bu ayrımcılık değil. Google, aynı zamanda çeşitli ödeme ve teklif eşitsizlikleri sebebi ile bu cezayı ödeyecek. ABD Çalışma Bakanlığı’nın takibimde olan durum ile ilgili son aşamaya gelindi. Bakanlık durumu birkaç yıl önce Federal Sözleşme Uyum Programları Dairesi’nin rutin denetimi sırasında fark etti. Daire, Google’ın kadın ve Asyalı yazılım mühendisliği başvurularındaki düşük işe alma oranlarını fark etti. Başvuruların en düşük olduğu merkezler  San Francisco, Sunnyvale ve Kirkland ofisleri. Uzun yıllar süren bu soruşturma Google’ın sitesinde yayınladığı bir anlaşma ile son buldu.

google dijital türkiye platformu

Yapılan anlaşmanın şartları ise şu şekilde,

“Google 2.565 kadın mühendise geri ödeme ve faiz olarak 1.35 milyon dolar ödeyecek.  Her bir mağdur için ayrıca  528 dolar ödeme yapacak. Şirket tarafından işe alınmayan 1.757 kadın ve 1.219 Asyalı yazılım mühendisine 1.23 milyon dolar ödenecek. Geriye kalan 1.25 milyon dolar ABD Çalışma Bakanlığı’nın araştırmasında belirlediği yerlere özkaynak olarak kullanılacak.”

Para cezası ile bitmiyor!

Toplamda 3.8 milyon dolar ceza ödemeyi kabul eden Google’ın prestiji için bu yeterli değil. Tepkiler doğrultusunda işe alma ve ödeme koşullarının da iyileştirilmesi beklentiler arasında. Google, konu ile ilgili TechCrunch’a açıklama yaptı.

Herkesin kim olduklarına değil, yaptıkları işe göre ödeme alması gerektiğine inanıyoruz ve işe alma ve ücretlendirme süreçlerimizi adil ve tarafsız hale getirmek için yoğun bir şekilde yatırım yapıyoruz. Geçtiğimiz sekiz yıldır, herhangi bir tutarsızlığı belirlemek ve gidermek için yıllık dahili ücret özkaynak analizi yaptık. 2014-2017 denetimlerindeki iddialarla ilgili bu sorunu çözmekten ve çeşitlilik ve eşitliğe bağlı kalmaktan ve çalışanlarımızı ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını sağlayacak şekilde desteklemeye devam etmekten mutluluk duyuyoruz.”

San Francisco Federal Sözleşme Uyum Programları Ofisi Bölge Direktörü Jane Suhr da konu ile ilgili,

ABD Çalışma Bakanlığı, Google’ın çözüm görüşmelerine katılma ve erken bir çözüme ulaşma istekliliğini kabul ediyor. Teknoloji endüstrisi, bölgenin en büyük ve en hızlı büyüyen işverenlerinden biri olmaya devam ediyor. İş gücünün ne kadar karmaşık veya boyutu ne kadar karmaşık olursa olsun, iş gücünde ayrımcılık yapmama ve eşitliği sağlamak için fırsat eşitliği yasalarını uygulama kararlılığımızı sürdürüyoruz.”

şeklinde konuştu. Uygulama benzer ayrımcılıkların toplumun hiçbir kesiminden insana yapılmamasına ve kadınların iş dünyasındaki yerinin korunmasına destek olacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz