Çocuklar için ekran detoksu nasıl planlanır?

0
598 Okunma
Çocuklar için ekran detoksu nasıl planlanır 3

Pandeminin başlaması ile birlikte çocukların sosyal faaliyetleri ciddi boyutta kısıtlandı. Arkadaşlık ilişkileri, oyun grupları, okul sonrası etkinlikler gibi faaliyetlerin yerini; tablet oyunları çevrimiçi videolar aldı. Hal böyle olunca çocuklar için ekran süreleri bir hayli uzadı. Pandemik etkilerin azalması ve dijital ekranların çocuklara verdiği zararlar göz önünde bulundurulduğunda çoğu ebeveyn; “Çocuklar için ekran detoksu” planlamaya başladı. İşte ekran detoksu yapmanıza yardımcı olacak adımlar.

Çocuklar için ekran detoksu yapmanın adımları

Çocuklar için ekran detoksu nasıl planlanır 3

Bu sürece başlamadan önce kendi üzerinizdeki baskıdan kurtulmalısınız. Çocuğunuz ile sağlıklı iletişim kurabilmek için öncellikle kendinizi affedin. Tıpkı sizin çocuğunuz gibi birçok çocukta normal zamanda maruz kalmadığı kadar ekrana maruz kaldı. Bu durum çocuklarımızın zihinsel ve ruh sağlığı için kötü sonuçlar doğurmadan artık bu duruma bir son vermeliyiz. Çocuklar bu duruma direnç gösterebilir ya da bu konuda sizinle çatışabilir. Tüm bunlara şimdiden hazırlıklı olmalısınız.

Aile e-posta adresi nedir? Aile e-posta adresi neden kullanılmalı?

Ekran süresi kullanımını kontrol ederek değerlendirme yapın

İlk olarak çocuğunuzu kullandığı cihazdaki ekran süresi detaylarına bakarak günde ne kadar ekrana bağlı kaldığını ve bu zaman zarfında en çok hangi uygulamaları kullandığına göz atın. Bu ayrıntılar nasıl bir yol izleyeceğinizi size gösterecektir.

Aile ekran süresi oluşturun

Bu süreçte çocuklarınızın tek başına detoks yapmasını beklemeyin. Tüm aile bireyleri ile birlikte sürece dahil olarak çocuklarınızı destekleyebilirsiniz. Bu sayede süreç içerisinde çocuğunuz ile aktivite yaparak daha keyifli zaman geçirebilirsiniz. Gün içerisinde işlerinizi yapabilmek ve tam bir kısıtlamaya zorlamamak için belli saat aralığında hep birlikte ekran deneyimi yaşayabilirsiniz.

Çevrimiçi oyun ve videoları azaltın

Bitmek bilmeyen video akışları, yüzlerce bölüm süren video oyunlar; ekran başında geçen süreyi adeta yok sayıyor. Oyun veya videolarını tükenmez bir konumda olması; zaman kavramını ortadan kaldıracaktır. Bu gibi faaliyetlerde bulunurken çocuğunuza sınır koymayı unutmayın.

Yeni alışkanlıklar edinin

Gün içerisinde çocuğunuzun ekran başında kalmadan eğlenebileceği yeni alışkınlar edinin. Ailecek sakin yerlerde gezintiye çıkmak, ev içinde oyun ve eğlenceler düzenlemek gibi toplu etkinlikler ile çocuğunuzu destekleyebilirsiniz.

Pandemi sürecinde sınırlarınız aşılmış olabilir. Bu geçici bir süreci çocuklar için ekran detoksu planlayarak sonlandırabilirsiniz. Uzun süreli ekran kullanımının zihinsel ve ruh sağlığı kadar fiziksel zararları da olabilmektedir. Siz çocuğunuzu ekranlardan uzak tutmak için hangi yöntemlere başvuruyorsunuz ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz