Corona çocuklarda da ani ölümlere neden olabiliyor

0
218 Okunma

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, salgının ilk dönemlerinde hastalığı hafif geçirdiği ya da herhangi bir belirti göstermeden atlattığı düşünülen çocuk vakalarda artış gözlendiğini bildirdi. Alabaz, koronavirüsün herhangi bir alt hastalığı olmayan sağlıklı çocuklarda dahi ani ölümlere yol açtığını belirtti.

Çocuklarda vakalar artıyor

Çocuk vakalarda son dönemde ağır tablolarla karşılaştıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Derya Alabaz, ebeveynlere hastalığı hafife almamaları konusunda uyarılarda bulundu.

“Corona virüsü vakalarında artış İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra bizde de erişkinlerle beraber çocuk vakalar da artıyor. Bunlar sadece okullarla alakalı değil. Çünkü gelen birçok çocuğun aslında okul teması yokken aile fertlerinin dışarıdan getirdiği, annelerin gezmelerden, babaların işlerden alıp getirdiğini gözlemliyoruz” diye konuştu.

Çocuklar koronavirüs aşısı olabilecek mi?

Çocukların semptomlarının az olması nedeniyle geç gelebilen vakalar olduğunu belirten Prof. Dr. Alabaz, şöyle konuştu:

“Covid olduğunu düşünmedikleri bulgular yani çok ağır ateş, öksürük ya da pnomoni gibi tablosu olmayan çocukları aileler ister istemez hastaneye getirmek, yeni bir enfeksiyon ajanı almak istemiyorlar. Sonuçta bir virüs hastalığı ve sadece erişkinleri tutan bir hastalık olmadığını artık herkesin anlaması gerekiyor. Çocukları da etkiliyor ve ölümlere neden oluyor. Bize gelen vakalar yoğun bakımda çok başarılı bir şekilde tedavi ettiğimiz vakalar ama geç gelip kaybedilmiş vakalar da var. Bunlar sadece sağlıklı olmayan çocuklar değil sağlıklı çocuklardan da gelemeden kaybedilmiş ani kayıplar oluyor. Çocuk vakalar bu yönden de risk altında.”

Çocuklarda bu belirtilere dikkat!

Ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken konular ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Derya Alabaz,

“Çocuklarda tekrarlayan ateşler çıkabilir, halsizlik, iştahsızlık, ishaller, baş ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, öksürük ve cilt döküntüsüne kadar varabilen durumlar ortaya çıkabilir. Böyle Covid-19 geçirmiş ailelerin sağlıklı çocuklarında ortaya çıkabilen yeni tablolarda da herhangi bir tanıya gidilemezse mutlaka corona virüsü arkası sendromlarının düşünülmelidir. Çocuklara ortak kullanılan top, kalem gibi cisimlerin tehlikelerinin ve maske kullanımının öneminin aileler tarafından anlatılması ve öncelikle ailelerin kurallara uyarak örnek teşkil etmesi gerekir”  diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz