Corona virüs sonrası teknoloji şirketleri

0
256 Okunma
corona-virus-01

Çin’de ilk olarak aralık ayının son haftası karşılaşılan corona virüs sonrası birçok şirket kırmızı alarm verdi. Bu şirketler arasında büyük bir çoğunluğunun teknoloji odaklı olması aslında Çin’in bu noktadaki önemi ortaya çıkartmış olsa da, Apple, Facebook ve Google gibi büyük teknoloji şirketleri aldıkları kararlarla ya ülkedeki faaliyetlerini bir süreliğine durdurdu ya da tamamen çekildi. Peki bu teknoloji şirketlerinin son faaliyetleri ne durumda?

Corona virüs için atılan ilk adımlar arasında Wuhan bölgesinde bulunan restoran, işletme, dükkan ve fabrikaların kapatılması yer alıyor. Daha sonra çevre bölgelerde bulunan yerleşim yerlerinin karantinaya alındığı ve sonrasındaysa büyük şirketlerin verdiği kararlar ile attığı adımları görüyoruz. İlk hamlelerden birisinin Apple’dan geldiğini söyleyebiliriz. Apple CEO‘su Tim Cook Salı günü , ölümcül corona virüs Çin üretimi üzerindeki etkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Corona virüs sonrası harekete geçen teknoloji şirketleri

corona-virus

Apple

Apple’ın salgının başladığı bölgede bir tesisi bulunuyor ancak genel olarak üretimini Çin’in Henan bölgesindeki tesisinde üretim yapıyor. Orada da geçen perşembeden beri 280 kişi bu salgından etkilendi. Bu nedenle atacağı adımları özenle seçen Amerikan devinin yeni piyasaya süreceği cihazları için de farklı planlar geliştirdiği aktarılıyor.

Google

Çin’deki bir diğer faaliyetlerini durdurma kararı alan şirket Google oluyor.The Verge’e göre şirket, corona virüsün patlak vermesi üzere Çin’deki tüm Google ofislerinin aksi bildirilene kadar geçici olarak kapatılacağı açıklaması geldi. Google ayrıca, Hong Kong ve Tayvan’daki ofislerini de geçici olarak kapatıyor. Bir Google sözcüsü de şirketin hükümet kontrollerine uygun olarak ofislerini kapatacağını bildirdi. Şirket ayrıca çalışanlarının Çin ve Hong Kong’a uçuşlarını geçici olarak kısıtladığını da aktarıyor.

Hal böyleyken bir diğer teknoloji şirketine geçelim: Xiaomi

Xiaomi

Xiaomi bildiğiniz gibi Çin merkezli bir teknoloji şirketi. Ayrıca Çin’de yer alan büyük akıllı telefon üreticisi konumunda da bulunuyor. Ülkede bulunan yüzlerce mağazasını virüs dolayısıyla kapattan Xiaomi, mağazalarını 3 Şubat 2020 tarihine kapalı tutmayı planlıyor. Fiziksel mağazalarında böyle bir adım atan şirket, çevrim içi mağazası üzerinden satışların açık olduğunu ancak tahmin edileceği üzere teslimat kargosunun gecikeceğini vurguluyor.

LG, Razer ve Facebook

Bir diğer teknoloji şirketi LG ise çalışanlarının Çin’e olan seyahatlerinin geçici bir süreliğine iptal olduğunu eğer zorunlu olarak girilmesi gereken bir durum söz konusuysa resmi olarak izin alınması gerektiğini belirtiyor. Popüler oyun dizüstü bilgisayarları ve aksesuarları üreticisi Razer da Çinli tedarikçileri oyun fareleri, klavyeler, kulaklıklar gibi bazı ürünlerini üretmek için kullanıyor. O da virüs sonrası çalışanlarına evden çalışmaları hakkında öneriler sundu.

Facebook Çin’de aktif olarak yer almıyor olsa da yine de Oculus gibi ürünleri için Çin bir merkez. Bu nedenle yukarıdaki uyarılara benzer uyarılar gerçekleştiren Facebook, çalışanlarını evden çalışmalarını, bir süre de dışarıya çıkmamalarını öneriyor.

https://pembeteknoloji.com.tr/appledan-sonra-corona-virus-starbucksi-etkiliyor-23367/

Corona virüs hakkındaki son gelişmeler neler?

Aralık ayından beri toplamda 170 kişinin hayatını kaybettiği corona virüsü, Çin dışındaki ülkelere de yayılmaya devam ediyor. Almanya ve Japonya dışında yakın zaman önce Filipinler ve Hindistan’da da söz konusu virüs için alarma geçildi. Yapılan açıklamaların ardından aynı bölge içinde yer alan Rusya’dan da bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Çin vatandaşlarına uygulanan e-vize uygulamasının geçici olarak 30 ocak tarihi itibarıyla kaldırıldığı belirtildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz