Deprem Öncesinde ve Anında Bu Uygulamalar Cebinizde Olsun!

0
142 Okunma

Türkiye, bugün büyük bir depreme uyandı. Saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem herkesi korkuttu. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre deprem yerin 7 kilometre altında oldu ve 10 il hissetti.

Maalesef ki hala üzücü haberler almaya devam ediyoruz. Bu ve bunun gibi olası doğal afet anlarında tüm vatandaşların deprem ile ilgili “öncesi, anı ve sonrasında” neler yapacağını bilmesi gerekiyor.

Bu yazımızda depremden önce ve deprem anında hangi uygulamaları kullanmanız gerektiğinden sizlere bahsedeceğiz. Bu uygulamaların hayati önem taşıdığını lütfen unutmayalım. Eğer deprem anında böyle bir durum içerisinde iseniz telaş yapmayın ve ekiplerin size ulaşması için bekleyin.

İşte telefonunuza indirmeniz gereken önemli uygulamalar;

DEPREM BİLGİ SİSTEMİ

Bu uygulama sayesinde olası depremlerin bildirimini önceden alabiliyorsunuz. Bu sayede doğal afet yaşanmadan önleminizi alabilirsiniz. Aynı zamanda bu uygulama ülke çevresinde gerçekleşen diğer depremleri de anlık olarak gösterebiliyor.

eAFAD

EAfad uygulaması deprem anını size anlık olarak bildirim gönderen önemli bir uygulama. Kullanıcı dostu arayüze sahip olan eAfad uygulaması, Türkiye ve çevresindeki depremleri harita üzerinden sizlere sunan bir deprem takip uygulaması olarak öne çıkıyor.

AFAD ACİL YARDIM

Afet bölgelerindeki AFAD Acil kullanıcıları, tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşarak durumlarını bildiriyor, yardım taleplerini iletiyor. Ayrıca afet anında sesli görüşme imkanı olmayan afetzedeler ise uygulama içindeki hazır mesajları kullanarak iletişim kurabiliyor.

112 ACİL YARDIM BUTONU

Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan 112 Acil Yardım Butonu, acil durumlarda konum bilginizi belirtmenize gerek kalmadan size en kısa süre içerisinde ulaşılmasını sağlar. Çok basit bir kullanıma sahip olan uygulamada başarılı bir arayüz bulunuyor.

Güvendeyim

Güvendeyim uygulaması olası bir deprem anında belirlediğiniz beş telefon numarasına, GPS üzerinedn aldığı konumu kısa mesaj yolu iletiyor. Yaşanan doğal afet sonrasında güvende olduğunuzu ve konum bilginizi SMS ile bildirmenizi sağlayan uygulamada, aynı şehirde yaşamayan en az bir yakınınızın numarasını da uygulamaya eklemeniz tavsiye ediliyor.

Bridgefy

Bridgefy internetsiz çalışan ve operatörler hizmet vermese dahi yakınlarınızla iletişim kurmanıza olanak sunan bir uygulama. İnternet bağlantısı yerine Bluetooth bağlantısı ile çalışan bu uygulamada yüz metreye kadar yakınlarınızdakilerle iletişim kurabiliyorsunuz

Çok sayıda kişi tarafından tercih edilen uygulamayı ne kadar çok kişi kullanırsa, mesafe de doğru orantılı bir şekilde genişliyor. Yani akıllı telefonlar, birer baz istasyonu görevi görüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz