Diyabet hastalarına yardımcı robot

0
291 Okunma

Kimi zaman oldukça zor olsa da tüm ebeveyn çocuklarını nasıl sağlıklı besleyeceği konusunda araştırmalar yapar ve bunu sağlamak için ekstra çaba gösterir. Özellikle çocuğun diyabet gibi bir hastalığı varsa diyetini daha sıkı ve kontrollü bir şekilde planlamak gerekir. Ancak bu çoğu zaman karmaşık bir hâl alır. Bu karışıklığın önüne geçmek isteyen Belçika merkezli şirket IDLab, diyabet hastalarına yardımcı olabilecek, hayatı kolaylaştıracak yeni bir robot geliştirdi. 

Robot diyabetli kişinin karbonhidrat alımını takip ediyor ve insülin düzenlemesi yapıyor. Ayarlanan kişinin yemek planlamasını yapan robot, yiyeceklerin bilgilerini alırken kişi ile iletişim kuruyor. Robota bağlı bir de pişirme cihazı bulunuyor. Standart pişirme tekniğine ait yiyecekler robota tanıtıldıktan sonra pişirme cihazında pişiriliyor. Robot, kişinin bir öğünde aldığı karbonhidrat miktarına göre ne kadar insülin alması gerektiğini hatırlatarak görevini tamamlıyor. 

Söz konusu robot şimdilik yalnızca diyabet hastalarına uyarlansa da ilerleyen aşamada kişilere sıradan bir diyet için ya da herhangi başka bir hastalık için yardımcı olacağı da düşünülüyor.

Henüz konsept olan bu robot yakın gelecekte akıllı ev aletlerinin hangi düzeye geleceğinin bir önizlemesi. Günümüzde robotlar hakkında hâlâ fikir ayrılıkları yaşansa da bazı inovasyonlarla hayatımızı kolaylaştırabilecekleri de bir gerçek. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz