Ekşi Sözlüğe Erişim Engeli Geldi! Tepkiler Çığ Gibi Büyüdü!

0
228 Okunma

“Kutsal bilgi kaynağı” sloganı ile bildiğimiz sosyal medya platformu Ekşi Sözlük’e erişim engeli geldi. Dün saat 21.00 civarında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararı ile siteye artık girilemiyor. Peki neden böyle bir karar ortaya çıktı? Ekşi sözlük ne açıklama yaptı? Ne zamana kadar kapalı kalacak? İşte detaylar!

Ekşi Sözlüğe Erişim Engeli Neden Geldi?

1999 yılında kullanılmaya başlayan sözlük uzun yıllardır herkesin fikirlerini özgürce belirtebildiği bir alandı. Sadece 2013 verilerinde bile bir yılda 120 milyon farklı kişinin yer aldığı platforma 10 yıl sonra engel geldi. Tabi ki bu durum kullanıcılar tarafından “fikir özgürlüğünün engellenmesi” olarak göründüğü için çok tepki topladı.

Twitter üzerinden konu ile ilgili bir açıklama paylaşan Ekşi Sözlük, erişim engeli konusunda şunları söyledi; “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. bilgi aldıkça paylaşacağız- Ekşi Sözlük” dedi.

Erişim engeli kararı, 5651 sayılı yasanın 8/a maddesinde düzenlenen milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle alındığı belirtildi. İlgili maddeye göre erişim engeli kararı, BTK Başkanı tarafından alınıp uygulanabiliyor.

Avukat Gönenç Gürkaynak yaptığı açıklamada;  “Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli hukuksuzdur. Zamanında YouTube, Twitter ve Wikipedia için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru dosyalarımızda karar verildiği gibi, belirli içerikler için tüm platforma erişim engeli getirilmesi, ifade özgürlüğünün özüne ölçüsüz müdahaledir” dedi.

Ekşi Sözlüğün Kapanmasına Gelen Tepkiler!

Gelen erişim’e ilk tepkilerden biri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘ndan geldi. İmamoğlu “Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek” dedi.

Türkiye’nin en büyük teknoloji yayın kanalı kurucusu Hakkı Alkan ise şunları söyledi.  “Sorunları çözmek için atılan bir adım gibi dursa da, mesele daha da karmaşık ” dedi.

Muharrem İnce’den de açıklama gecikmedi. Sözlerinde “Ne istiyorsunuz bu gençlerden.” ifadesine yer verdi.

 

Son olarak  Ümit Özdağ’dan ise ” Ekşi halktan oluşur. Haliyle doğru ya da yanlış birçok fikri barındırabilir.” ifadeleri yer aldı.

 

Bu yorumlar Ekşi Sözlük’ün kapanmasını yanlış bulan kişilerin ifadeleriydi. Haliyle bu durumu doğru bulan ve yerinde bir hareket olduğunu söyleyen birçok vatandaş da bulunuyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz