Elektrikli ocak mı? Gazlı ocak mı?

0
5.055 Okunma
elektrikli ocak mı gazlı ocak mı

Mutfağın vazgeçilmez parçası ocaklar için eskiden tek bir tercihimiz bulunuyordu. Tüp sistemi ile çalışan ocaklar arasındaki tek fark kaç gözlü olacağı ile ilgiliydi. Gelişen teknoloji ile artık ocaklar da bir takım farklı teknolojiler sunulmaya başladı. Ocak tercih ederken gazlı veya elektrikli ocaklar arasında bir tercih yapmalısınız. “Peki hangi ocak daha kullanışlı? “Elektrikli ocakların avantajları gazlı ocakların avantajlarından daha mı fazla?” Ocaklar arasındaki farkları, avantaj ve dezavantajları birlikte inceleyelim.

Gazlı ocakların özellikleri

Gazlı ocaklar

Bulunduğunuz bölgeye göre tüp veya doğalgaz ile çalışan bu ocaklar gazı aleve dönüştürerek bir alev sağlıyor. Ocakların gaz bağlantı bölgelerinde bulunan yakıcı aparat, gazın havayla buluşma anında alevleme işlemini gerçekleştiriyor. Bu alev yakıcı özelliğe sahip fakat alışageldiğimiz ateşten biraz daha farklı bir görüntüsü var.

Pişirme sistemleri ise direkt olarak tencereye ısıyı yansıtarak gerçekleşiyor. Bu sayede elektrikli ocaklara göre daha hızlı pişirme sağlıyor. dilediğiniz zaman yemeğin pişme durumuna göre ısıyı anında arttırıp azaltabiliyorsunuz. 

Kadınlar için en önemli konulardan olan temizliğe gelince de fikir ayrılıkları var. Gazlı ocaklar daha fazla girinti çıkıntıya sahip. Bazı kadınlar temizliğinin daha zor olduğunu düşünse de kimileri de elektrikli ocaklardan daha kolay temizlendiği kanısında.

Elektrikli ocakların özellikleri

Elektrikli ocaklar

Elektrikli ocaklar için tek önemli olan doğru priz seçimi. Herhangi bir gaza ihtiyaç duymayan bu ocaklar sadece elektrik bağlantısı ile çalışabiliyor. Dikkat etmeniz gereken tek şey sağlam ve doğru iletim sağlayabilen bir priz.

Pişirme sistemine gelirsek. Gazlı ocaklar gibi direkt alev vermeyen bu ocaklar, genellikle indüksiyonlu sistem ile ısıtma sağlıyor. Isıtma diyoruz çünkü herhangi bir alev bulunmuyor. Hatta bu ocakların elinizi yakmasına yada kenarda köşede kalmış bezlerinizi tutuşturmasına neredeyse imkan yok. Ocaktaki ısı ayarlamalarınız biraz zaman alabiliyor. Gazlı ocaklarda anlık olarak yaptığınız ısı değişimleri için elektrikli ocaklarda ufak bir bekleme sorunu yaşanabiliyor.

Gelelim temizlik konusuna. Düz bir yapıya sahip bu ocakları temizlemek oldukça kolay. Fakat bazı kadınlar ocaklardaki lekelerin çıkmadığı ve silme izlerinin geçmesi için daha fazla çaba harcamanın gerekli olduğunu savunuyor.

Klasik gazlı ocaklar hala birçok kadının favorisiyken bazı kadınlar için elektrikli ocaklar vazgeçilmezler haline geldi. Eğer yeni bir ocak almayı planlıyorsanız görüntüden ziyada aradaki pişirme ve kullanım farklarını gözeterek kendinize en uygun olan ocağı seçmenizde fayda var.  Eğer karar veremiyorsanız hem gazla hem de elektrikli çalışabilen ocakları tercih edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz