Embriyodan ilham alınarak yapılan bandajlar yaraları hızla iyileştiriyor

0
317 Okunma

Araştırmacılar,  yaraların daha çabuk iyileşmesi için iyileşme sürecini hızlandıracak yeni bir bandaj türü geliştirdi. Embriyodan ilham alınarak yapılan bandajlar yaraları hızla iyileştiriyor.

Her kadının ihtiyacı: sağlık taraması

Yürürken, spor yaparken veya mutfakta yemek yaparken istemeden de olsa cildimiz tahriş olur, yaralanır. En basit haliyle yanlışlıkla elimizi kesip yaralayabiliriz. Bu yaraların iyileşmesi uzun zaman alabilir, bu süreç içinde elimiz mikrop kapmaması için uzun zaman zarfında bandaj içinde kalabilir.

 

Bilim bu yaraların daha çabuk iyileşmesi için iyileşme sürecini hızlandıracak yeni bir bandaj türü geliştirdi. Araştırmacılar bu bandajı, kendini skar dokusu oluşturmadan doğal olarak iyileştirebilen embriyolardan ilham alarak tasarladı. Embriyonik deri hücreleri aktin denilen proteinden yapılmış lifler üretir. Bu lifler fetüsün gelişimi sırasında yaranın kenarlarını daraltır ve yarayı hızla iyileştirir. Araştırmacılar bu işlemi taklit ederek daha önce geliştirilen bir yara yapıştırıcısına polimer teknolojisi kullanarak bir bandaj yaptılar. Bu bandaj yaranın kenarlarını bir araya getirerek 90 derecelik Fahrenheit’te yarayı küçültmeye başlayacak ve yaradaki sıvıyı emecek. Bu sayede iyileşme sürecini hızlandırarak yaranın büyüklüğünü yüzde 45 oranında küçültecek.

Şuana kadar yapılan testler sadece domuzlar ve fareler üzerinde gerçekleştirildi. Ancak simülasyonlar bunun insan üzerinde de etkili olacağını gösteriyor. Araştırmacılar bu bandajın sadece cilt yaralarını iyileştirmek için değil diyabetik ülserler gibi yaraları da iyileştirmek için kullanılabileceğine inanıyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz