En zengin 22 erkek tüm Afrikalı kadınlardan daha zengin!

0
374 Okunma
gelir dengesizliği

Dünyadaki adil olmayan gelir dağılımı her geçen gün artıyor. Yeni yayınlanan rakamlara göre gelir dengesizliği de ortaya çıktı. Dünyanın en zengin 22 erkeği, Afrika’da yaşayan bütün kadınlardan daha zengin!

Birçok ülkenin gelişmişlik seviyesi, teknolojik ve sosyolojik durumları her geçen gün değişiyor. Ancak bunların yanında bir de unutulmaması gereken bazı gerçekler yer alıyor. Yoksullukla mücadele hayır kurumu Oxfam, tarafından hazırlanan yeni bir raporda, ekonomik eşitsizlik dünya çapında artıyor ve özellikle sağlık ve bakım çalışmaları değersizleşmeye başladığı için özellikle kadınlar etkilerini daha yoğun hissediyor.

Raporda yer alan ve haberin başında yer verdiğimiz kıyaslama ise durumun vahametini daha iyi kavramımızı sağlıyor. Buna göre dünyanın en zengin 22 erkeği Afrika’da yaşayan 325 milyon kadından daha fazla servete sahip. Bir tarafta insani ihtiyaçlarını bile karşılayamayanlar varken bir diğer tarafta yer alan kişiler hangi milyar dolarlık yatırımı yapacağını tartışıyor.

gelir dengesizliği

Kadınların bu eşitsizlik içinde nasıl var olacaklarının hükümetler tekelinde konuşulması gerektiğini savunun Oxfam, bunun önüne geçilmezse ilerleyen yıllarda söz konusu eşitsizlik makasının daha da açılacağını öngörüyor.

Rapordaki rakamlarda erkekler kadınlardan sadece yüzde 50’den fazla servete sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda hükümetin karar vermesini de kontrol ediyor. Ortalamaya bakıldığında kadınlar küresel kabine bakanlarının sadece yüzde 18’ini ve parlamenterlerin yüzde 24’ünü oluşturuyor.

https://pembeteknoloji.com.tr/kadin-astronot-grubu-marstan-dunyaya-dondu-22783/

gelir dengesizliği

Peki teknoloji şirketlerinde durum farklı mı?

Sorunun cevabı maalesef hayır. Dünyanın en değerli 10 teknoloji şirketi olan(zaman zaman değişse de), Microsoft, Apple, Amazon, Google Alphabet, Facebook, Alibaba, Tencent, Samsung ve Intel gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri hep erkeklerden oluşuyor. Yukarıda açıkladığımız durumu daha iyi özetleyen bu örnekler, kadınların iş hayatından ve ekonomik arenadan silinmeye çalışılması devam ederse söz konusu uçurumlar daha da artıyor olacak.

Dünyandaki teknoloji şirketlerinde bulunan güçlü kadınların da bir listesini şuraya iliştiriyoruz.

  1. Ginni Rometty, CEO, IBM 
  2. Susan Wojcicki, CEO, YouTube
  3. Safra Catz, CEO, Oracle 
  4. Sheryl Sandberg, COO, Facebook 
  5. Ruth Porat, CFO, Alphabet 
  6. Amy Hood, CFO, Microsoft 
  7. Jennifer Morgan, co-CEO, SAP
  8. Roshni Nadar Malhotra, CEO, HCL Technologies 
  9. Gwynne Shotwell, President, SpaceX 
  10. Maggie Wei Wu, CFO, Alibaba Group 
  11. Hooi Ling Tan, Cofounder and COO, Grab 
  12. Zhou Qunfei, CEO, Lens Technology
  13. Jane Jie Sun, CEO, Ctrip 
  14. Lam Wai Ying, Chairman, Biel Crystal
  15. Mary Meeker, General Partner, Bond Capital 
  16. Jenny Lee, Managing Partner, GGV Capital 
  17. Meg Whitman, CEO, Quibi 
  18. Anne Wojcicki, cofounder and CEO, 23andMe 
  19. Aileen Lee, founder, Cowboy Ventures 
  20. Kirsten Green, founder, Forerunner Ventures 

NASA’da batarya değiştirme işi kadınlara emanet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz