Evcil köpeklerinizi eğitmek için yapay zeka kullanabilirsiniz

0
135 Okunma
Cute brown puppy looking at camera.

Koronavirüs salgını sebebiyle iş ve sosyal hayatımızda bir takım değişiklikler yaşandı. Evde daha çok vakit geçirmek zorunda kaldığımız bu dönemde, sokak kısıtlamaları, evden çalışma, sosyal etkinliklerin iptal olması ile bizi normalden daha fazla evde kalmaya zorladı. Bu dönemde çoğu insan evcil hayvan sahiplendi. Köpek sahiplenen, sahiplenmeyi düşünen veya eskiden beri bir köpeğe sahip kişiler için artık bu küçük dostlarına eğitim vermek yapay zeka ve teknolojilerle artık daha kolay!

Köpeklerinizi eğitirken yapay zekanın gücüne güvenin

Evcil hayvan sahiplenmenin sorumluluğu bir hayli fazla iken aynı ortamı paylaştığınız özellikle köpeklerinizin eğitimi de uzun süreli emek istiyor. Sanıldığı kadar kolay olmayan köpek eğitimi, evcil hayvanınızın cinsine göre de farklılık gösterebiliyor.

Kolorado Eyalet Üniversitesi‘nde araştırmacılar bir proje üzerinde çalışıyor. Bu projeye göre köpeklerinize siz evde yokken bile eğitim vermeniz mümkün olacak. Chris Stokel Walker tarafından öğrenilen ve New Scientist tarafından paylaşılan çalışma, köpeklerin komutlara verdiği tepkileri ölçelerek onları ödüllendirebiliyor. Köpek eğitiminde sıklıkla kullanılan ödüllendirme kavramı, geliştirilen protip sayesinde otomatik yapılabiliyor.

Projenin yazarlarından olan Tom Cavey, protip hakkında şu ifadeleri kullandı,

“Köpeklerin olumlu davranışlarını takip etmek ve onları ödüllendirmek için makine öğrenimini kullanan bir cihaz geliştirdik. Bir köpek istenin bir eylemi uzun bir süre yerine getirirse cihaz bir ödül veriyor. Bu, Nvidia Jetson Nano adı verilen küçük bir bilgisayar kullanılarak gerçek zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. Cihaz, herhangi bir kontrol sisteminden bağımsız olarak çalışıyor ve canlı kayıt almamıza ve köpeğin eş zamanlı olarak ne yaptığını anlamamızı sağlıyor. Köpek otur veya uzan gibi belirli komutları yerine getiriyorsa bu iyi bir davranış olarak algılanıyor ve köpek ödüllendiriliyor.”

Evcil hayvan sahipleri için özel süpürge!

Henüz satışa sunulmayan ve geliştirilmeye devam eden cihazın insanların kullanımına sunulmak amacıyla sürdürüldüğü biliniyor. Proje sahiplerinin ifadelerine göre düşük maliyetli donanım gereksinimi sebebi ile uygun fiyatlarla satışa sunulması bekleniyor.

Siz de bir evcil hayvan sahiplendiniz ve nasıl eğiteceğinizi bilmiyorsanız veya eğitmek konusunda tedirgin olduğunuz için köpek sahiplenemiyorsanız bu gibi yapay zekaların artması fikrinizi değiştirebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz