Fotoğrafçılıkta önemli iki nokta! Altın saat ve mavi saat nedir?

0
479 Okunma
altın saat ve mavi saat

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanların bir türlü yakalayamadığı açıları, fotoğrafçılar beli saat aralığında kısa sürede yakalıyor. Aslında bu durum profesyonelliğin yanı sıra doğru zaman aralıklarında çekilen fotoğraflardan geçiyor. Bir manzara fotoğrafı çekmek istediğinizde yakalamanız gereken iki önemli saat var: “Altın saat ve mavi saat” Birçok fotoğrafçının takip ettiğini bu saatlerin özelliğini sizler için derledik.

Altın saat nedir? Hangi zaman aralıklarına denk gelir?

altın saat 1

Fotoğraflarınızda sıcak ya da turuncu tonlarını tercih etmek istiyorsanız takip etmeniz gereken altın saat aralıklarıdır. Bu saatler güneşin doğuşundan hemen sonra ya da güneş batmadan hemen önceki aralıkları işaret eder. Belirlenen bu aralıklarda sıcak tonlarda fotoğraf çekilmeniz mümkündür. Manzara odaklı çekileceğiniz fotoğraflarda belirlenen saat aralıklarını kullanarak doğal bir efekt elde etmeniz mümkün. Fakat unutmamalısınız ki altın saat tüm dünya da aynı zaman aralıklarına denk gelmez. Bu süre bazı kesimler için 20 dakika sürerken, bazı yerlerde daha uzun ya da daha kısa sürebilir. Doğru ışığı yakalamak için eğer imkanınız varsa bir gün önce deneme çekimleri yaparak daha doğru ışığın geldiği saati tespit edebilirsiniz.

Dikkat çekici Instagram profil fotoğrafı için 5 öneri

Mavi saat nedir? Hangi zaman aralıklarına denk gelir?

mavi saat

Tıpkı altın saatte olduğu gibi mavi saatte fotoğrafçıların sıkı sıkıya takip ettiği zaman aralıklardan bir tanesidir. Hemen hemen altın saatle yakın saatlere denk gelen mavi saat; Güneşin ufkun hemen altında olduğu, gün doğumundan hemen önce ya da gün batımından hemen sonraki zaman aralığını işaret eder. Bu saat aralıklarında gökyüzü muhteşem bir mavi renge bürünür. Mavi saat fotoğrafçılar için günün en iyi zamanları olarak tabir edilir. Tıpkı altın saatte de anlattığımız gibi, mavi saat içinde zaman aralıkları kesinlik göstermez.

Her iki saat dilimi de dünya üzerindeki konumun yanı sıra; hava durumuna göre de farklılık gösterir. Portre fotoğraflar için daha doğal bir ton sunan altın saat; fotoğrafçıların vazgeçemediği mavi saat hakkındaki bilgiler bu şekilde. Fotoğrafçılar için önemli olan bu iki saat aralığından siz hangisini daha çok tercih ediyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz