Geleceğin otomobil teknolojileri!

0
372 Okunma

Başlı başına bir teknoloji harikası olan otomobiller her geçen yıl bizi şaşırtıyor. İlerleyen yıllarda, yoldaşımız olan otomobiller çok daha fazla teknoloji ile donatılacak ve her bir adımda bizim hayatımızı daha da kolaylaştıracak. Yeni otomobil teknolojiler için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor, şimdilik kimileri test aşamasında ancak yakın zamanda son kullanıcıya ulaşmak için hazırlanıyorlar. 

Otomobil üreticileri, modellerin etrafındaki nesnelerle iletişim kurmasını sağlayacak çalışmalar yapıyor. Diğer nesnelerle ve otomobillerle iletişim kuran araçlar böylelikle kaza riskini en aza indirecek. Örneğin, otomobiliniz ile seyir halindeyken, bazen kırmızı ışıkta geçen bir aracı hemen farketmiyoruz. Bu yeni teknoloji sayesinde sensörlerle donatılan otomobil bu aracı farkedecek ve gerekli uyarıları yapacak hatta potansiyel bir çarpışmaya karşı frenleyecek. 

Geleceğin bir diğer önemli otomobil teknolojisi ise kendi kendine giden araçlar. Bu otonom araçlarla ilgili çok sayıda çalışma günümüzde devam ediyor. Ancak son kullanıcıya ulaşmış bir model henüz yok. Bu teknoloji ile sürüşü araç gerçekleştirirken direksiyondaki sürücü farklı bir işini halledebilecek. Trafikte uzun saatler geçiren sürücüler için oldukça verimli bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. 

Otomobil içindeki teknolojiler de zaman içinde evrim geçirerek işlerimizi kolaylaştıracak. Son yıllarda head-up display ekranını özellikle birçok üst donanıma sahip otomobilde görmeye başladık. Sürücünün ön camına yansıtılan bilgiler sayesinde, sürücü sürüş verilerine gözünü yoldan ayırmadan bakabiliyor. Ancak bu head-up display ilerleyen yıllarda Artırılmış Gerçeklik teknoloji ile birleşecek. Böylece head-up display ekranı tehlikeli durumlarda sanal uyarılar da verebilecek. 

Hava yastığı çok uzun yıllardır her otomobilin standart donanımında yer alıyor. Sürücü ve yolcu hava yastığının yanında; diz hava yastıkları, yan hava yastıkları ve perde hava yastıkları da kaza anında otomobilin içindeki kişilerin hiçbir zarar görmeden kurtulabilmesini sağlıyor. Gelecekte ise çarpışma anında açılan hava yastıkları aynı zamanda otomobili de frenleyebilecek. Böylece daha büyük bir felaketin önüne geçilecek. 

Cüzdana faydalı teknoloji!

Otomobil teknolojileri genellikle insanların güvenliği için geliştiriliyor ancak bunun yanında maddi konularda da hayat kurtaran yenilik arayışı sürüyor. Bunlardan biri de gövde panelleri. Otomobillere yerleştirilen paneller sayesinde güneş enerjisini depolayan otomobil böylece yakıt tüketiminde sahibinin cebini yormayacak. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz