Önemli gün ve etkinlikleri doodle ile kutlayan Google, Safiye Ali için de bir doodle hazırladı. Cumhuriyeti’nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadın tüm dünyada Google sayesinde ile anılıyor.
Safiye Ali kimdir?
Safiye Ali, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadındır. Süt Damlası Bakımevleri projesiyle akıllarda yer eden Safiye Ali’nin anne-çocuk sağlığı konusunda birçok çalışması var. 1894 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ali, Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit’in yaverlerinden Ali Kırat Paşa’nın en küçük kızıdır. Amerikan Kız Koleji’nde aldığı eğitimin ardından tıp alanına merak duyan ve kadın hastalıkları üzerinde çalışmalar yapan Ali, Darülfünun Tıp Fakültesi‘ne girmek istedi. Fakat o dönemlerde tıp fakültelerine kadınların alınmıyordu. Bu sebeple eğitimini Almanya Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aldı. Orada da problemlerle karşılaşan doktor adayı sınavda aldığı birincilik derecesi karşılığında “doktor namzeti” unvanı sahip oldu.
1921 yılında Mezun olan Safiye Ali, Haziran 1923’te Türkiye’nin ilk kadın doktoru olarak icazetnamesini aldı. Eşi ile birlikte açtığı Cağaloğlu’nda muayenehanesinde hizmet vermeye başladı. İlk başlarda güvensizlik duyulan doktorun, anne-çocuk sağlığı üzerinde yaptığı çalışmalar zamanla dikkat çekti. Bu sırada Amerikan Koleji bünyesinde ilk kız tıp okulu açıldı. Verdiği jinekoloji ve obstetrik dersleriyle tıp eğitimi veren ilk kadın öğretim üyesi oldu.
Kanser teşhisi konulan Safiye Ali Almanya’ya tekrar döndü. Yakalandığı hastalık sebebi ile 5 Temmuz 1952’de Dortmund’da 58 yaşında hayatını kaybetti.