Google’dan geri adım geldi: Gizli sekme verilerine ne olacak?

0
629 Okunma

Pazartesi günü sunulan toplu dava anlaşmasına göre Google, kullanıcıların mahremiyetini korumak amacıyla bir karar aldı. Bu karar sonucunda topladığı gizli sekme verilerinin bir kısmını imha ederken bazı verilerin de kimliklerini gizleyecek.

Google gizli sekme verilerinin ihlallerine son vermek için anlaştı

Google hesap sahipleri 2020 yılında şirketin mahremiyetlerini ihlal ettiğini iddia eden bir toplu dava açtı. Brown v. Google davası olarak bilinen bu davada pazartesi günü anlaşmaya varıldı.

Anlaşma, Google’ın gizli sekme kullanımı sırasında veri toplama yöntemlerine ilişkin daha fazla açıklama yapmasını gerektiriyor. Ayrıca gelecekteki veri toplama süreçlerine sınırlar getirmeyi de içeriyor. Önerilen anlaşma, eğer hakim tarafından onaylanırsa, yaklaşık 136 milyon Google kullanıcısını kapsayabilir.

Pazartesi günü mahkemeye sunulan belgelere göre, önerilen anlaşmanın değeri 5 milyar dolar olarak belirlendi. Bu değer, Google’ın imha etmesi veya toplanmasını engellemesi gereken verilerin değeri üzerinden hesaplandı. Mevcut anlaşma, kullanıcılara tazminat ödemesi içermediğinden herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Google sözcüsü José Castañeda, yaptığı açıklamada şirketin bu davayı her zaman değersiz ve temelsiz bulduğunu söyledi. Ancak davayı sonuçlandırmaktan memnuniyet duyduklarını da belirtti.

Google sesle hastalık tespiti için öksürüğümüzü dinleyecek!

Castañeda, “Gizli sekme kullanıldığında veriler hiçbir zaman kullanıcılarla ilişkilendirilmezler” dedi. “Belli bir kişiye ait olmayan ve hiçbir şekilde kişiselleştirme amacıyla kullanılmayan eski teknik verileri silmeyi memnuniyetle karşılıyoruz.” diye ekledi.

Anlaşmanın bir parçası olarak, Google’ın Chrome üzerinde özel tarama hizmetlerinin sınırlarını açıklama şekline ilişkin değişiklikler yapması gerekecek. Ayrıca, kullanıcılar web sitelerinde takibi önlemek için beş yıl boyunca gizli sekmelerde üçüncü taraf çerezlerini varsayılan olarak engelleme seçeneğine sahip olacaklar.

Uzlaşma şartlarına göre, bireyler Kaliforniya eyalet mahkemesinde tazminat talebinde bulunabilirler. Şu ana kadar 50 tazminat talebi yapıldı.

Bu anlaşma, çevrimiçi gizlilik ve veri koruma konularında önemli bir gelişme olarak görülüyor. Dolayısıyla Google tarafından kullanıcılarının mahremiyetlerini korumaya yönelik atılan adımları yansıtıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz