Google kadınlara yönelik dijital şiddet için hamle yapıyor

0
546 Okunma
Women-s-Safety- Hackathon-kadınlara yonelik dijital siddet

Yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın en büyük sorunu olan kadına uygulanan şiddet yalnızca fiziksel olmayabiliyor. Dijital ortam üzerinden şiddete uğrayan kadınlar çoğu zaman susmayı tercih ediyor. Google da kadınlara yönelik dijital şiddet için harekete geçiyor. Bu kapsamda Google’ın Women’s Safety Hackathon projesi Türkiye’ye de geldi.

Kadınlara yönelik dijital şiddet karşısında: Women’s Safety Hackathon

Google kadınlara yönelik dijital şiddete karşı teknolojik çözümler geliştirmek amacıyla Google Developer Groups ve Women Techmakers’ın yürüttüğü Women’s Safety Hackathon Projesi kapsamında kadınların siber zorbalıkla mücadelesine ortak olmak istiyor. Kadınların özellikle çevrim içi ortamda yaşadığı zorbalığı hedefe alan proje, sorunlara ürün odaklı teknolojik çözümler sağlanmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Bazı istatistikler üzerinden konuşmak gerekirse, 2019 yılında gerçekleştirilen Stay On programının sonuçlarına göre, kadınların çevrim içi ortamda şiddete maruz kalma riski erkeklere göre oranla 27 kat daha fazla.

Bu kadınların yüzde 50’si ise çevrim içi taciz nedeniyle fiziksel güvenliklerinden de maalesef endişe ediyor. Tacize maruz kalan kadınların yüzde 28’i daha az çevrim içi olmayı seçerken, yüzde 75’i ise sosyal medya alışkanlıklarını değiştirmeye çalıştığını aktarıyor. Bu ise gerçekten üzücü, rakamlar.

Women-s-Safety- Hackathon-kadınlara yonelik dijital siddet

Söz konusu rakamlardan yola çıkan Women Techmakers ise proje kapsamında Türkiye’deki kadınları bu programa dahil ediyor. Türkiyenin farklı şehirlerinde bulunan Women Techmakers temsilcileri birbirleriyle iş birliği yapıyor. Bu kapsamda hem çevrim içi eğitim hem de hackathon bir arada olmak üzere kadınlara yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturuluyor.

Bu eğitimler kapsamında aslında kadınlar çevrim içi ortamda karşılaşabilecekleri siber zorbalıkları öğreniyor, neyin dijital şiddet neyin olmadığını çok daha iyi öğrenmiş oluyor. Eğitim ayağı bu şekilde ilerlerken iş hackathon kısmına geldiğinde ise soruna karşı teknoloji tabanlı çözümlerin üretilmesini içeriyor. Bu hackathon sonunda ise siber zorbalığa karşı teknoloji tabanlı yenilikçi ürün fikirlerini geliştiren kişiler ödüllendiriliyor.

Projenin finali 30 Ağustos 2020 tarihinde 20.00’de. Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

Google Duo için gelen faydalı özellik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz