Grace Hopper kimdir? | Teknoloji ve Bilime Yön Veren Kadınlar #2

0
537 Okunma

Bu videomuzda sizleri, düzenli olarak paylaşacağımız Teknoloji ve Bilime Yön Veren Kadınlar serimizin ikinci konuğu Grace Hopper ile tanıştırıyoruz.

http://https://youtu.be/Tpylx5hI_so

Grace Hopper, 9 Aralık 1906’da New York’ta doğdu. Daha çocukken bir alarmlı saatin nasıl çalıştığını merak ediyordu ve sırf bu merakı yüzünden evlerindeki yedi adet saati parçalara ayırmıştı.

Amerika New York’lu bilim insanıbilgisayar bilimcisi, matematikçi ve tümamiral. “Harvard Mark I” bilgisayarının ilk programcısı ve bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi (compiler) geliştiren kişi. “debugging” diye bilinen, programı hatalardan temizleme kavramının da ilk kullanıcılarından olan bir bilim kadını.

Eğitim için tercihini Vassar Üniversi‘nden yana yapan bilim kadını, ilk başvurduğu sene bu üniversiteden reddedildi ancak yılmadı ve ertesi sene tekrar başvurarak üniversite kabulünü aldı.Matematik ve fizik eğitimi gören Hopper, eğitimine Yale üniversitesinde devam etti ve doktorasını da burada tamamladıktan sonra 1941 yılında profesör unvanına hak kazandı.  

Denizcilik eğitimi aldı

2. Dünya Savaşı yıllarında akademik hayatını bıraktı ve ABD donanmasına gönüllü olarak katıldı. Burada denizcilik okulunda eğitim gören Hopper, denizcilik eğitiminden sonra Harvard’da hesaplama projelerinde teğmen olarak göreve başladı.Howard Aiken’in başkanlığındaki Mark I programlama dili ekibinde çalıştı ve Aiken’le birlikte Mark I,II,III hakkında makaleler yayınladı.Uzun dönem Harvard Computation laboratuvarlarında çalıştı ancak bu esnada düzenli orduya geçmek istediyse de yaşından dolayı (geçmek istediği zaman 38 yaşındaydı) kabul edilmedi.

1949 yılında Eckert-Mauchly bilgisayar şirketinde matematikçi olarak dünyanın ilk ticari bilgisayarı olan UNIVAC I’i geliştiren takımda çalışmaya başladı.Hopper aynı zamanda ilk modern programla dillerinden olan COBOL’un da geliştiricilerindendir.

Bilgisayar dünyasına önemli katkıları olan Hopper, 1992 yılında hayata gözlerini yumdu ardında ise bilgisayarların bugüne gelmesine etki eden önemli başarılar bıraktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz