Çalışanlara müjde! Haftalık çalışma saatlerine yeni düzenleme geliyor!

0
870 Okunma

Türkiye’de pek çok çalışan, çalışma saatleri bakımından problem yaşıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise bu konuda düğmeye bastı. Üzerinde çalışılan yeni kanun tasarısına göre Türkiye’de  haftalık çalışma saatlerinin azaltılması bekleniyor. İşte detaylar…

Türkiye’de haftalık çalışma saatlerine düzenleme geliyor!

Şu anda haftada ortalama 45 saat çalışma süresi bulunuyor. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan bu ve diğer pek çok konuda düzenleme getirilmesi gerektiğini açıklamıştı. Bu doğrultuda da ilk adım çalışma saatleri için atıldı. Ortalama 45 saat olan çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi için TBMM harekete geçti.

haftalık çalışma saatleri

Üzerinde çalışılan bu kanun taslağında yalnızca çalışma saatleri bulunmuyor. Bununla birlikte fazla mesai ücretleri ve tatil izin ücretleri için de bir düzenleme gelmesi planlanıyor. Mesai ücretleri için planlanan düzenleme ile çalışanların, çalıştığı yerden alacağı ek mesai ücreti ile refah seviyesinin yükselmesi de bekleniyor.

Aynı zamanda hazırlanan bu yeni taslakta kayıt dışı yapılan istihdamı önlemek için de sıkı denetleme geleceğinin sinyalleri veriliyor. Ayrıca işverenler için de birkaç madde bulunuyor. Bunlardan ilki işveren kişilerin eğitim kursları düzenleme mecburiyeti. Bu sayede çalışanların kendini geliştirmesi ve yeni iş imkanları bulabilmesi öngörülüyor.

Bu yeni kanun yalnızca belli bir sektörü kapsamıyor. Yani farklı sektörlerde çalışan tüm kişilerin haftalık çalışma saatlerinde güncelleme yapılacak ve çalışma saatleri 35-40 saate kadar düşürülecek. Bununla birlikte yıllık izin sürelerine de bir düzenleme gelecek. Yani çalışanların işyerlerinde bir yıl çalışma süresini doldurduklarında kullanmaya hak kazandıkları izinin süresi de değişecek.

Şu anda Türkiye‘de kabul gören iş yasaları 1936 yılında yürürlüğe giren ve 2003 yılında güncellenen İş Yasalarına dayanıyor. Ancak görülen o ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamalar doğrultusunda bu durum değişecek.

İşte Türkiye’nin dördüncü operatörü: Netgsm

Peki siz hazırlanan bu yeni İş Kanunu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda bulunan Yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz