Her kadının ihtiyacı: sağlık taraması

0
209 Okunma

Hemen hemen her mecrada sağlıkla ilgili erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak birçok gibi muhtemelen siz de bunu kulak arkası yaptınız. Sağlık taramaları özellikle kadınların sağlıklarını koruyabilmelerin en önemli parçaları. Sağlığımıza ne kadar dikkat etsek de gerekli taramaları, gereken zamanlarda yaptırmadıktan sonra her şey yarım kalıyor. 

Doğru taramanın doğru zamanda yapılması da çok önemli. Tarama için yaşınızı, genel sağlık durumunuzu, aile geçmişinizi ve mevcut sağlık kaygılarınızı dikkate almanız ve doğru taramayı bulmanız gerekiyor. Her testin tabiki kendi zamanı var fakat negatif bir tıbbi durum ne kadar erken tespit edilirse hasta için o kadar pozitif sonuçlar elde edilebiliyor. 

Yaşlara göre testler

Çoğu tıbbi merci rahim ağzı kanseri için gerekli taramaların 20’li yaşlardan itibaren başlaması gerektiğinde hemfikir. Amerikan Kanser Derneği kadınların 21 yaşından itibaren her üç yılda bir Pap smear ve HPV testi yaptırmalarını öneriyor. 

Kadınların en sık yakalandığı kanser türü olan meme kanseri için de mamografi çektirmeye 40’lı yaşlardan itibaren başlamak gerekiyor. Ancak, 18 yaşından itibaren her kadının fiziksel muayenesini yapması ve bir terslik hissettiği zaman doktora gitmekten korkmaması lazım. 

Kolon kanseri için kolonoskopi çektirme yaşı 45-50 arasında başlıyor. 65 yaşından itibaren ise kemik yoğunluğu testleri çektirmek kadınlara faydalı oluyor. Hatta risk faktörü olduğu durumlarda bu yaş 50’lilere kadar inebiliyor. 

50 yaşına kadar her 10 yılda bir, 60 yaşına kadar ise her yıl işitme testi yaptırmak ihmal edilmemeli. Diyabet hastalığınız yoksa 18 yaşından itibaren 2 yılda bir temel göz muayenesi yaptırmalısınız. 

Düzenli kan testi yaptırmak da önemli bir sağlık kontrolüdür. Bunu aile hekimlerinizden oldukça kolay bir şekilde yaptırabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz