Her Şey Yalanmış! Telefonunuzu %100 Şarj Etmeyin! İşte Nedenleri

0
226 Okunma

Modern dünyanın bize getirisi olan cep telefonları, hepimizin bir organı haline geldi desek yalan olmaz. Evde, işte, okulda her yerde insanlarla iletişim kurmak, sosyalleşmek için elimizden telefonları düşürmüyoruz. Hatta yapılan araştırmalara göre Türk halkı telefonla ortalama 4 saat vakit geçiriyor. Tabi geçirilen bu süre sonunda telefonun şarjı da bitiyor. Peki telefonunuzun pil sağlığını hiç merak ettiniz mi? Cihazı %100 şarj etmek doğru mu? Hepsi ve daha fazlası haberimizde!

Telefonun Pil Sağlığı Nedir?

Pil sağlığı; telefonunuzun batarya performansı ile ilgilidir. Eğer telefonunuz artık eskisi kadar uzun ekran deneyimi sunamıyor ve ısınmalar yaşıyorsa bir sıkıntı var demektir.

Bu durumu Android cihazlarda Ayarlar > Pil > Pil bölümüne giderek öğrenebilirsiniz. İdeal sıcaklık aralığı 0-35 santigrat derece olması gerekmektedir.

iPhone telefonlarda ise bu değeri yüzdelik bir dilim olarak görebilirsiniz. Bunun için Ayarlar> Pil> Pil Sağlığı ve Şarj Etme bölüme basarak görebilirsiniz. İdeal %80’in altına inmemelidir.

Telefonu %100 Şarj Etmek Doğru mu?

Bazı yanlış söylemler hepimizin aklına ve davranışlarına kazınmış durumda. Kimisi telefonunu %100 şarj etmeden kablodan çıkarırsa kimisi de telefonun şarjı 0 olmadan şarja takarsa  bataryasının bozulacağını düşünüyor. Aslında durum hiç de öyle değil.

Yeni nesil telefonlar “Lityum iyon” pillerinden oluşuyor. Bu piller geleneksel pillere nazaran daha uzun ömürlü, daha yüksek güç yoğunluğuna sahip, bir seviyeye kadar daha hızlı şarj olan ve daha hafif piller olarak karşımıza çıkıyor.

 

Telefonları genelde gece yatmadan önce fişe takarız ve sabah %100 dolu bir şekilde şarjdan çıkarırız. Ama aslında gördüklerimiz doğru değil. Yani bir telefon %100 şarj olmaz. Hatta bir lityum pili bu seviyeye kadar şarj ederseniz ömrü büyük ölçüde kısalır. İdeal olan şarj her telefonda değişiklik gösterse de %80 civarıdır. Bunun sebebi telefonların kendi içerisinde kurduğu bir akıllı sistemden kaynaklanır.

Son olarak ekleyeceğim bir bilgi ise lityum piller şarjı 0 gösterse de durum böyle değildir. Telefonun hala uydu ile iletişimi kopmaması açısından içerisinde bir miktar daha güç barındırır.

Siz siz olun telefonunuzun bataryasının daha sağlam olması için orijinal kablo kullanmaya devam edin. Bunun yanı sıra bir telefonu %80 pile kadar şarj etmek %100 şarj etmek ile aynıdır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz