Hyundai kaza önleme sistemiyle geleceğe sesleniyor

0
348 Okunma
Hyundai kaza önleme sistemi

Hyundai geliştirdiği bilgisayar sistemi sayesinde otomobillerin birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanıyor. Bu sayede IoT tabanlı sistemler gibi konumlandırılmış bu akıllı sistemler  de birbirleriyle  iletişim kuracak. Herhangi bir kaza durumunda sürücüleri uyarabilecek. Güvenli yolların da rotasını çıkartacak bu sistem ile birlikte yaşanan kazaların önüne geçilmesi düşünülüyor.

İsveçli Volvo, Amerikalı Tesla’ya meydan okuyor!

 

Kaza önleme sistemi sayesinde trafik kazalarındaki ölümler azalacak!

Trafik kazalarında her yıl 1 milyondan fazla insan ölüyor. Yaşanan kazalarında ise 20 veya 50 milyon arasında ölümcül olmayan yaralanmalar yaşanıyor. Bunların önüne geçmek için uzun vadeli planlar yapan iki şirket söz konusu projeyi başlattı.

Autotalks (V2X) adı verilen sistemler, araçların yol kenarı altyapısı, trafik ışıkları ve birbirleriyle güvenlik ve benzeri trafik akışı gibi konular hakkında iletişim kurmasına dayanıyor. Hyundai planladığı bu projeyi yıllar içinde geliştirerek, 2021’de seçtiği otomobillere bu sistemi kurmaya başlamayı planlıyor.

Autotalks adıyla geliştirilen CRADLE ve Hyundai projesi kapsamında birbirleriyle etkileşime girebilecek otomobiller hedefleniyor. Bu kapsamda değerlendirildiğinde birbirlerini görmeyen iki otomobil örneğin ters yönden birbirlerine doğru geliyorlarsa, bunlar sistemler sayesinde otomobil sürücülerine bildirilecek ve olası bir kaza engellenmiş olacak.

İlk etapta elbette bu tarz sistemler çok fazla kişiye ulaşmayabilir. Çünkü, otomobil sürücülerinin birçoğu hala otomobil sürerken daha basit düşünmek ve geleneksel kuralları yerine getirmeyi istiyor. Yıllar içinde bu sistemlerin her sınıftan otomobile girmesiyle proje daha da başarılı olacak gibi duruyor. Otomobilinize bu sistemi takmak istiyorsanız 100 dolar civarında bir harcama yapmanız gerekiyor.

Autotalks- V2X sistemini merak edenler için aşağıya rehber video iliştiriyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz