İçerik üreticiler için yeni vergi sisteminin detayları belli oldu

0
312 Okunma
içerik üreticiler

Sosyal içerik üretmek artık diğer meslekler kadar yaygın ve kabul görülür hale geldi. Nasıl ki özel ve kamu kurumundaki işler için düzenlemeler varsa bu alan içinde düzenleme yapılması bir süredir bekleniyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı konu hakkındaki tebliği açıkladı. Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası ile ilgili karar sonunda resmi gazete yayınlandı. İşte yeni kararın ayrıntıları.

Karar tüm içerik üreticileri ilgilendiriyor!

içerik üreticiler

Uzun süredir hakkında karar beklenen konu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Birçok ayrıntısı bulunan yeni dönem ile ilgili genel açıklama şu şekilde;

“İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır. Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.”

Kısaca bu düzenlemeye göre içerik üreticiler ağ sağlayıcılar üzerinden ürettikleri içerikler ile mobil cihazlara uygulama geliştiren kişilerin sağladıkları kazançlar vergiden muaf tutulacak. Bu karardan faydalanabilmek için içerik üreticilerin bir banka hesabı açarak gelir giderlerini bu hesap üzerinden tahsil etmesi gerekiyor. Bu süreçte yer alan kişilerin kazançlarından, sadece ilgili bankalar yüzde 15 oranında gelir vergisi stopajı uygulayabilecek. Buna ek olarak defter tutulma, beyanname düzenleme ya da fatura düzenleme işlemleri zorunlu olmayacak. Bu yeni dönemin imkanlarından faydalanmak isteyen üreticilerin; ikametgahlarına en yakın vergi dairesine başvurarak istisna belgesi alması ve ilişkili banka hesabını bildirmesi gerekiyor.

İstisna şartları her yıl için ayrı ayrı değerlendirilecek. İstisna şartlarını kaybedenler ve ihlal edenler bu şartlardan faydalanamayacak. Bu durumda elde edilen kazançlar yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilecek. İlgili yılda yaşanan bu durum ilerleyen yılları etkilemeyecek.

Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası hakkındaki tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz