Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’daki Wits Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, ilk defa insan beynini gerçek zamanlı olarak internete bağlamak için bir yol keşfettiler.
Beyin aktiviteleri sürekli olarak izlenebilecek
Proje, kullanıcının kafasına bağlı bir Emotiv EEG cihazı tarafından toplanan beyin dalgası EEG sinyallerini alarak çalışıyor. Sinyaller daha sonra, düşük maliyetli bir bilgisayar olan Raspberry Pi’ye kurulan programlama ara birimine anlık olarak aktarılıyor. Ardından tüm aktiviteleri herkesin rahatlıkla takip edebileceği açık bir web sitesi kullanılıyor.
Proje sorumlusu Adam Pantanowitz ise “Beyni internete bağlayabilmek, beyin-bilgisayar arayüzü araştırmaları için yeni bir sınır belirlemiştir. Bir insan beyninin bilgiyi nasıl işlediğini kolayca anlatan veri bulamazsınız. Brainternet bir kişinin kendi beyinini ve başkalarının beynini anlamasını sağlayacak. Beyin aktiviteleri sürekli olarak izlenebilecek ve bazı etkileşimleri internet üzerinden yapmak mümkün olacak şeklinde konuştu.”
Pantanowitz, bu projenin bilim kurgu hikayelerindeki olasılıkların başlangıcı olduğunu söyledi. Ekibin şu anda kullanıcılar ve beyinleri arasında daha etkileşimli bir deneyim sunmak için ara birim üzerinde çalışmaya devam ettiği belirtiyor. Elbette bu projenin kurduğu temeller üzerine yakın gelecekte, beyin ve bilgisayarlar arasında kolaylıkla veri aktarımı yapılabilecek.