İnternet kullanıcılarının dikkat etmesi gerekenler

0
265 Okunma

Teknolojik aletlerimizi gün içinde yanımızdan ayırmıyoruz. Evde, ofiste, yemek yerken veya arkadaşlarımızla kahve içerken, bilgisayar veya telefonlarımız sürekli yanımızda. Hem işlerimizi yapabilmek hem de sosyal yaşantımızı devam ettirebilmek için bu cihazlarımızı internete bağlı tutmamız gerekiyor.

Mobil veri internete bağlanmanın bir yolu gibi görünsede, en çok tercih edilen bağlantı türü wifi. Gittiğimiz her mekanda da buna paralel olarak ilk wifi şifresini soruyoruz. Hatta bu durum öyle bir hale geldi ki, oturduğumuz bir mekanda menüyü istemeden önce wifi şifresini soruyoruz. Peki bağlandığınız wifi ile yaptığınız işlemler ve paylaştığınız bilgilerin tehlikede olabileceğini düşündünüz mü?

Birçoğumuz ortak ağlara bağlandıktan sonra internetten alış veriş yapıyor, sosyal medya platformlarını geziyor ve özel dosyalarımızı kontrol ediyoruz. Eğer güvenliksiz bir ağa bağlandıysanız ve erişmek istediğiniz bilgilere şifrelerinizle girişler yaptıysanız, bu bilgileriniz tehlikede olabilir. Ortak alanlarda kullanacağınız güvenli internetler de dahi gerekli önlemleri almazsanız çeşitli güvenlik problemleri yaşayabilirsiniz.

Güvenlik duvarınızı etkinleştirin!

Güvenlik duvarınızı aktif hale getirirseniz, gezdiğiniz sayfalarda tehdit algılandığında size bildirir. bu sistemi açarken gelişmiş seçeneklerden uygulamalara istediğiniz gibi özellikler vererek bilgilerinize ulaşabilecek 3.parti yazılımlara siz karar verebilirsiniz. Güvenlik duvarı sayesinde güvenilen ağ ile güvenilmeyen ağ arasında bir engel oluşur. Üçüncü tarafların casusluk yapmasını önleyebilirsiniz.

Sadece güvenli internet sitelerinde dolaşın!

En çok göz ardı edilen konulardan bir tanesi de SSL sertifikaları. Girdiğiniz sayfaların https yani, SSL sertifikalı olmasına dikkat edin. Özellikle e-ticaret sayfalarında  SSL sertifikası olmayan sayfaları kullanmayın. Eğer güvenli bir ağ kullanmıyorsanız en azından bilgilerinizin SSL sertifikası ile güvenli olarak korunduğundan emin olun.

İnternet hayatında kendinizi güvence altına almak ve 3. şahıslardan doğabilecek tehditleri engellemek için yukarı da bahsettiğimiz yöntemlere başvurabilirsiniz. Gelişmiş seçenekleri yapmak için yeterince teknik bilginiz yoksa bu iki  basit yöntem ile internet güvenliğinde bir adım ileri gidebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz