Günümüzün ekonomik koşulları, ne yazık ki geçim sıkıntılarını da beraberinde getiriyor. Durum böyle olunca pek çoğumuzun gelirlerini artırmak ve daha iyi koşullara çıkmak dışında bir çaresi kalmıyor. Özellikle kadınlar, iş dünyasında gerek erkeklere oranla daha az kazanç elde etmeleri gerekse de maruz kaldıkları kültür nedeniyle böyle bir gelire en çok ihtiyaç kuran kişilerin başında geliyor.
Herkesin aklındaki ilk soru ise “ciddi bir zaman ve para yatırımı yapmadan internet üzerinden nasıl para kazanılır?” Bunun en basit cevabı e-ticaret olsa da blog gibi farklı seçenekleri de düşünebiliriz. Peki nereden başlamalıyım ya da internet sitesi nasıl kurulur? İşte tüm merak ettiklerinizin cevapları…
Kadın girişimcilerin internetten satışa başlamadan önce dikkat etmesi gerekenler
İnternet sitesi açmak, çağımızın istek uyandıran popüler girişim ve hobilerinden biri. Ancak bu popülariteye rağmen, başarı kesin değil. Yine de iyi araştırma, profesyonel destek ve uygun araçlar ile doğru sonuç elde etmek mümkün. Her ne kadar tüm bu süreçte yanınızda olamasak da doğru adımları atmanız için size yol gösterebilir ve kendinize doğru soruları sormanızı sağlayabiliriz.
- İnternet siteniz hangi alanda/ürünle hizmet verecek
Diyelim ki cesaretinizi topladınız ve internet sitesi açarak fırsatlarla dolu bir dünyaya adım atma kararı aldınız. Burada ilk olarak hangi alanda ya da hangi ürünle boy göstereceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Bir e-ticaret sitesi kurarak ailenizin ve sizin bayıldığı kahvaltılık soslar mı satacaksınız, yoksa kendi içeriklerinizi oluşturduğunuz bir blog oluşturup Google’dan reklam geliri mi elde edeceksiniz.
- İnternet sitemin kaç kişilik bir kadrosu olacak? Hangi kadro, hangi işle uğraşacak?
Ürününüz ya da fikriniz tamamsa sıradaki iş doğru kadroyu oluşturmak. Tek başınıza yola çıkabileceğiniz gibi çevrenizden birileriyle ortak olabilirsiniz. Eğer içeriklerinizle ön plana çıkma kararı aldıysanız ve bütçeniz dahilinde ise freelance içerik üreticilerden bir kadro oluşturabilirsiniz. Böylelikle hem kendinize iş gücü hem de başkalarına istihdam sağlamış olursunuz.
- İnternet sitenizin reklam bütçesi var mı?
İster e-ticaret isterseniz de farklı alanlarda hizmet gösterin yada bir blog sitesi kurun, ilk zamanlarda öne çıkmak oldukça zor olacak. Bunun için ise iki seçeneğiniz var;
- Google’ın reklam hizmetlerinden faydalanabilir ve aramalarda üst sıralarda çıkabilirsiniz.
- SEO odaklı aramaları hedefleyen içeriklerle internet sitenize trafik çekebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesapları açmak ve burada içerikler üretmek de size fayda sağlayacaktır.
- Bir süre para kazanmadan devam edecek maddi ve manevi gücüm var mı?
Her şeyin yolunda gidebileceği gibi gitmeyebileceği ihtimaline de hazırlıklı olmanız gerekiyor. Peki durum böyle olursa ne kadar süre devam edebilirsiniz? Bu ihtimalleri düşünerek kendinize bir bütçe ve program çıkarmalı ve buna uygun olarak hareket etmelisiniz. Ayrıca süreç boyunca da kendinizi geliştirmeye çalışmalı ve tüm seçenekleri denemelisiniz.
Sonuç
Her girişim gibi bunun da ufak çaplı riskleri olsa da artıları eksilerinden çok daha fazla. Özellikle de kadınlara sağladığı fırsat eşitliğini göz önünde bulundurduğumuzda değeri çok daha artıyor. Bu durumun farkında olan yetkililer, teşviki artırmak için de çalışmalarını sürdürüyor.
Örneğin bir süre önce evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı. Kadınlar, ayrı bir iş yeri açmadan ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan oturdukları evlerde imal ettikleri malları, ağır vergi yükleri ödemeden satabilecekler.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? İnternetin sunduğu imkanlardan faydalanarak bir internet sitesi kurmayı düşünüyor musunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.