Kalp krizlerini önceden bildirecek cilt yaması geliştirildi!

0
412 Okunma

Gelişen teknoloji ile sağlık tarafındaki gelişmeleri de etkiliyor. Günlük hayatta kullanabileceğimiz bazı giyilebilir teknolojiler sayesinde artık sağlığımızı kontrol etmek daha kolay. Tam bu alanda California San Diego Üniversitesi mühendisleri yeni bir cilt yaması geliştirdi. Bu yama felç ve kalp krizi gibi olası rahatsızlıklar önceden fark edecek.

Teknolojinin sağlıkta ki yeri büyüyor.

Mühendisler tarafından üretilen vücut yaması tam bir teknoloji harikası. Yumuşak yapıdaki bu yama; ana arter damarlardaki kan akışını izliyor. Bu sayede risk grubunda bulunan veya olası felç kalp krizi gibi problemleri önceden bildiriyor. Mühendislere göre bir insanın damarlarından ne kadar hızlı kan geçtiğini ve ne yoğunlukta kan olduğunu bilmek birçok problemin teşhisi için önemli. Bunlar arasında; kalp kapakçığı sorunları, zayıf dolaşım, felç ve kalp krizi gibi sağlık sorunları yer alıyor. Ultrason yaması olarak geçen bu ürün; tüm kalp ve kan basıncı fonksiyonlarını gerçek zamanlı olarak izliyor. Vücut yaması boyuna ya da göğüse takılarak aktif hale geliyor. Takılma yeri elbette önemli. Çünkü bulunduğu yerden itibaren 14 santimetreye kadar olan alan da etkili. Mühendisler bu gibi teknolojik ürünlerin; kalp ve beyin fonksiyonları ile ilgili doğru bilgiler aktardığını savunuyor.

Bu teknolojik ürün ile ilgili teknik detaylar ise şöyle; cilde yapışan bu yama polimer yapıda yumuşak bir dokudan oluşuyor. Cilt ile uyum gösteren ürün kullanım sırasında herhangi bir rahatsızlık hissi oluşturmuyor. Yamanın üzerinde bir dizi ultrason dönüştürücüler yer alıyor. Bu dönüştürücülerden her biri bilgisayar üzerinden ayrı ayrı takip edilebiliyor. Ayrı kontrol edilen bu ultrason dönüştürücüler doğru bilgiyi iletmek için senkron bir şekilde çalışma gösteriyor. Yamanın iki ana modu var. Senkron çalışmanın yanı sıra senkron dışı ışınlarda iletmek üzere programlanabiliyor. Üzerinde çalışmaların sürdüğü yamanın teknik olarak kullanılması için henüz tüm işlemler bitmedi. Klinik olarak hazırlığı bitmeyen ürün; kalp damar hastaları için yeni bir umut olacak nitelikte.

Bu tür sağlık teknolojilerinin geldiği nokta hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz